lördag 28 februari 2009

Lyxig pannkakstårta


Nu har jag lagat och ätit nästan bara nyttig mat. Idag är det dags att synda. Med en lyxpannkakstårta. Även denna kommer ursprungligen från Ungern och från min mammas receptsamling. Som jag skrev tidigare, består middagar i f.d. Östeuropa ofta av en soppa och någon söt rätt efter. Det kan vara olika sorters tagliatelle med t.ex. nötter eller färsk ost, båda med socker och smör, eller vanliga pannkakor. Men ibland kan man väl lyxa till, eller hur? Om ni älskar choklad, vilket jag inte gör, kan man toppa varje lager med riven choklad och till sist grädda i ugnen på 150 grader tills chokladen har smält men ändå är krämig.
Recept
5 ägg
50 g osaltat smör
2 ½ dl mjölk
100 g idealmjöl
250 g florsocker smaksatt med vanilj

Rör smöret - helst med elvisp - tills det blir helt slät, lägg i äggulorna, gradvist, och vispa ordentligt och länge. Häll i mjölet och mjölken, rör om, och lägg i till sist de hårt vispade äggvitorna. Smöra stekpannan och grädda cirka 5 mm tjocka pannkakor enbart på en sida. Lägg därefter pannkakan med den ogräddade sidan uppåt på ett fat. Sockra med vaniljsocker. Gör likadant med återståeende pannkakor och fortsätt att lägga dem ovanpå varandra förutom den sista som ska gräddas på båda sidor och därefter läggas överst. Sockra. Servera varm, skuren i tårtbitar.

Vaniljhorn


Här kommer ytterligare ett recept från min barndomsreceptsamling. Ursprungligen kommer receptet från min mammas hem i Budapest. I vår familj har de nu bakats i flera generationer. Om ni tror att ni vet hur vaniljhorn smakar så misstar ni er!

200 g osaltat smör
250 g vetemjöl
100 g mandel
30 g socker
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader.

Mal mandel i matberedare, sätt till resten av ingredienserna och kör tills det blir en massa. Rulla degen i längder, skär upp och forma små gifflar (4 – 5 cm ). Grädda på en plåt täckt med bakplåtspapper i 10-15 minuter. De ska få lite färg, men får absolut inte bli för mörka. Ta ut plåten och pudra ordentligt med florsocker blandat med vanilj medan de är varma.

Ha alltid en burk med florsocker med riktig vaniljstång i, antingen hela, lite uppklipta, eller med de urskrapade fröna. Om ni inte har detta, ta vaniljsocker, inte vanillin!

måndag 23 februari 2009

Soppa på gröna ärter



Ikväll vill jag dela med mig ytterligare ett recept på en av mina "berömda" soppor. Titta om ni har djupfrysta ärter i frysen, det är nästan ett måste. Soppan är klar på 20 minuter. En ostmacka till, så har man ätit en god, hälsosam, enkel och billig middag. Jag behöver väl inte upprepa att så långt det går, är alla ingredienserna ekologiska. Och på torsdag är det dags att hämta mina lokalt odlade ekologiska grönsaker. På vintern är det förstås bara potatis, lök och rotsaker, men snart! är det vår, eller?
Recept
2 msk smör
2 msk idealmjöl
10 dl djupfrysta ärter
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt, peppar, libsticka, persilja

Smält smöret, tillsätt mjölet, rör om utan att mjölet tar färg. Lägg i ärtorna, låt dem fräsa en liten stund och häll sedan på vatten, lägg i buljongtärningarna. Tillsätt salt, peppar, libsticka. Koka tills ärtorna är mjuka, ungefär i 15 minuter. Kör soppan helt slät med en mixer. Dekorera med hackad persilja.

Jag har försökt att ange vikt och mängd, men rekommenderar att ni befriar er från dessa begränsningar när ni lagar mat. Improvisera! Det är nästan bara när man bakar som man måste hålla sig exakt till dl eller gram.

lördag 21 februari 2009

Stekt panerad ost som i "Tjeckoslovakien"


Igår lagade jag panerad ost, mycket vanligt i f.d. Tjeckoslovakien. Jag har också skrivit lite om soppor för de fattiga, hoppas ni vågar prova dem.Och både idag och igår, blev jag mycket glad när jag läste morgontidningarna. I den ena rekommenderar man granatäpple och kallar det för superantioxidant. I samma tidning uttalar sig flera utländska betraktare om vad som är typiskt svenskt. En ung kinesiska säger: "det är så mycket mjölk och grädde i allting att man blir mätt innan man egentligen har ätit färdigt". Jag håller med. Nästan alla recept på soppor innehåller grädde. Helt onödigt - en av de få gånger jag använder grädde är när jag lagar jordärtskockssoppa. Den andra artikeln som gladde mig handlade om rotfrukter, jag ska snart dela mina recept med er. Och när de sen finns här, kan jag bevisa att det var jag som hittade på dem. Så var det med ugnsrostade grönsaker, jag har gjort dem långt innan de blev populära. Idag blev jag bortbjuden och det var rotfrukter till förrätt. Ugnsbakad persiljerot, rödbetor och annat gott till.
Recept
4 skivor, ungefär 1 cm tjocka, goudaost, port salu, emmentaler, egentligen vilken som helst hård ost ni har hemma
1 vispat ägg
idealmjöl
ströbröd

Vänd ostskivorna i mjölet, doppa i ägget och till sist i ströbrödet. Doppa en gång till i ägg och ströbröd, osten smälter, dubbelpanering förhindrar att den "rinner" ut. Stek i het olja tills ytan blir gyllengul. På restaurangen serveras osten med potatismos eller stekt potatis och tartarsås till. Vi kan gärna hoppa över potatisen och äta osten med en stor härlig sallad.

Tartarsåsen
1 dl majonnäs
1 dl grekisk yoghurt
1 tsk vanlig senap
1 hackad inlagd gurka
½ hackad färsk lök
citronsaft, salt, svartpeppar

tisdag 17 februari 2009

Mammas citronmarmelad



Februari är den perfekta månaden för att koka marmelad. Då är citrusfrukterna som godast. Min mammas marmelad är ursprungligen gjord på bara citroner, men jag, som vanligt, improviserar, och blandar i olika citrusfrukter, beroende t.ex. på vilka som finns ekologiska. Det kan bli pomeranser, citroner, eller kumquats.

Tvätta frukterna noga. Låt 10 citroner koka i 2 timmar. Byt vattnet två gånger. Behåll det sista vattnet. Skär sen citronerna i tunna, tunna skivor, ta bort kärnorna, men spara dem och knyt dem i en liten gasvävpåse. Väg massan. För varje 1/2 kg fruktmassa tar man 1 kg socker och 1/2 liter av vattnet där citronerna kokades. Värm vattnet och lägg i sockret. Rör om så att sockret löses. Lägg i fruktmassan och koka långsamt i ungefär 35 minuter. Det kan faktiskt ta t.o.m. över en timme. Gör marmeladprov - lägg lite marmelad på en kall tallrik, låt svalna och se om den stelnar. Om inte, koka lite längre. Släng sen kärnpåsen och häll upp marmeladen i perfekt rena varma glasburkar. Jag brukar vända dem upp och ner. Det tar någon dag tills marmeladen får rätt konsistens.

Salta pinnar


Redan som väldigt liten var jag intresserad av matlagning och bakning. En av de få saker jag har med mig från mitt hemland är en handskriven receptsamling. Jag var sex år gammal och har precis lärt mig att skriva. Där finns ett recept på salta pinnar som min mamma brukade servera när vi hade gäster. Ibland fick jag baka på beställning från mammas väninnor, ett bra sätt att få lite fickpengar.
Recept
100 g kokt potatis (låt svalna innan du bakar)
100 g smör
100 g vetemjöl
1 tsk salt
1 ägg till pensling

Pressa eller riv den kalla potatisen. Tillsätt smör, vetemjöl och salt och gör en deg. Kavla ut på mjölat bord, pensla med vispat ägg, strö över med kummin, grovt salt, sesamfrö eller riven ost. Skär ut långa pinnar med baksporre. Lägg pinnarna på en plåt täckt med bakplåtspapper och grädda i 200 grader i ca 10 minuter.

Tomatsoppa på en kvart


Har du ingenting hemma? Har du bråttom och är hungrig? Varsågod ett recept på en soppa klar på en kvart!

2 msk raps- eller olivolja
1 msk smör
3 msk idealmjöl (klimpar sig inte)
500 g passerade tomater
2 buljongtärningar
1 l vatten
1 färsk grön paprika skuren i små tärningar,
salt, peppar, libsticka och mejram

Värm oljan och smöret över svag värme. Rör ner mjölet. Tillsätt passerade tomater och häll över vatten. Lägg i paprikan, buljongtärningarna och kryddorna. Koka så länge du har tid. Ikväll dekorerar jag soppan med färska klippta vitlöksblad. Du kan självklart ta basilika, persilja eller koriander, it's a free country! (Stoppa några vitlöksklyftor i en kruka med jord. Vattna. På ett par dagar har du färska blad som liknar gräslök. Gott också på smörgås eller i sallad).

Goda råd

  • gör eget ströbröd från överblivet bröd
  • på vintern odla vitlök i kruka - använd blasten för smaksättning, på smörgås, som dekoration
  • gör ditt eget vaniljsocker - se Vaniljhorn den 28 februari 2009
  • gör ditt eget färskost - se Pannkakor med färskostfyllning den 12 mars

söndag 15 februari 2009

Kycklingleverpastej utan E635 och smaktillsatser


I oktober 1969 kom jag till Sverige, Uppsala och började läsa svenska på Kursversamheten. Min lärare hette Solveig. Jag är övertygad om att hon var en av de bästa i hela Sverige. Så entusiastisk, engagerad, kunnig, rolig, berest. Att lära sig svenska i sällskap med Solveig blev en mycket rolig resa.
Igår, på Alla hjärtans dag bjöd jag Solveig på brunch! Hon är inte längre så ung, (det är förresten inte jag heller). Jag förklarade att det skulle bli mycket lätt att komma till mig, för det var bara 31 trappor. Typiskt, att jag måste göra bort mig precis inför henne! Hon brukar kalla mig för sin duktiga elev...
Detta fanns, bl.a. på bordet:
Kycklingleverpastej

100 g lök, hackad i större bitar
100 g kycklinglever
100 g smör
1 lagerblad
salt, peppar

Ställ allt i en ugnfast form med lock i ugnen på 200 grader i 45 minuter. Ta ut och låt svalna lite, mal sen i matberedaren så att den blir så jämn som möjligt. Ställ i kylskåpet innan du serverar.
Även detta recept kommer från min syster! Enkelt och otroligt gott. Mycket populärt numera bland många av våra vänner.

Apelsinsallad
Skala apelsinerna och se till att ta bort även den tunna vita hinnan. Skär dem i tunna skivor. Lägg upp dem på ett vackert fat och lägg över följande. Hackad färsk chilipeppar, ringar av en röd lök, stänk över lite sesamolja. Dekorera med hackad färsk koriander och till sist granatäppelkärnor.

fredag 13 februari 2009

Back to the roots - soppor för de fattiga

I Centraleuropa, kanske mest i f.d. Östeuropa börjar man måltiden med en soppa. Som jag så anspråkslöst redan skrev i ett tidigare inlägg, kan jag göra soppa på vad som helst, eller även på ingenting. Vad sägs t.ex. om kummin- eller vitlökssoppa. Kan det vara enklare eller billigare? Efter soppan serverar man ofta lite söta rätter, inte dessert eller kakor, utan t.ex. pannkakor eller tagliatelle serverade med skirat smör och olika saker till. Det kan vara malda valnötter eller vallmofrö, båda med socker eller färsk ost, också med socker. Himlar ni med ögonen? Oroa er inte, mitt BMI är perfekt!

Kumminsoppa
2 msk smör
½ msk helkummin
1 msk idealmjöl
½ msk paprikapulver
1 grönsaksbuljongtärning
½ l vatten
salt, peppar
Värm smöret och tillsätt kummin och paprika. Stek under omrörning, pudra med lite mjöl och tillsätt vatten och buljongtärning. Salta, peppra. Klart!

Vitlökssoppa – perfekt mot förkylning
2 msk smör
4 klyftor pressad vitlök
1 grönsaksbuljongtärning
½ l vatten
salt, peppar
Värm smöret och lägg i den pressade vitlöken. Rör om lite och tillsätt vatten och buljongtärningen. Salta, peppra. Till sist kan man lägga i små tärningar av bröd som man steker i lite olja tills de är knapriga. Klart!

Focaccia


Focaccia (här ovan än så länge ogräddad) är något man lätt imponerar på sina gäster med. Väldigt lätt att göra, verkligen. Servera till soppa eller sallad. Den går också bra att frysa in och sen tina och värma i medelvarm ugn.

6 dl ljummet vatten
50 g jäst
1 msk honung
2 msk olivolja (i själva degen)
12 dl vetemjöl
salt
extra olivolja (både till att sprinkla focaccian innan gräddningen och till bakplåten)
Låt degen jäsa till dubbelstorlek. Kavla ut den på en oljad bakplåt utan kanter. Lägg på svarta urkärnade oliver, Kalamata, de spanska är färgade, strö på grovt salt och färsk eller torkad rosmarin. Gör ganska många hål med tummen och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Sprinkla focaccian rikligt med olivolja och ställ försiktigt i ugnen. Låt grädda i 25 minuter. Skär i rutor, eller långa bitar när du serverar.

Bröd på rågsikt - det godaste brödet


Och nu äntligen får du recept på mitt goda bröd. Börja inte tänka på att du inte har tid att baka, räkna inte tiden brödet jäser eller gräddas som arbetstid, man kan göra mycket annat och under tiden njuta av doften. När vi kom till Sverige, blev vi riktigt besvikna. Brödet man kunde köpa här motsvarade verkligen inte våra föreställningar om hur brödet ska se ut eller smaka. Numera finns det förstås alla olika sorter, men tro mig, inget går upp mot ett hembakat bröd. Det är lika bra att jag erkänner, receptet kommer från min syster.


2 dl filmjölk
5 dl vatten
1 msk matolja
Degvätskan ska vara ljummen


1 kg rågsikt
½ paket jäst
2 tsk helkummin
1 msk salt


Gör deg på vanligt sätt, manuellt eller i en matberedare. Låt jäsa i 1 ½ timme.


Baka ut en stor eller två mindre limpor. Låt jäsa ytterligare en gång, nu på en plåt klädd med bakplåtspapper i ungefär 30 minuter. Värm under tiden ugnen till max. (250 grader.)


Ställ in i ugnen och grädda först i 15 minuter. Sänk sedan temperaturen till 220 grader och grädda ytterligare i 25-30 minuter beroende på limpornas storlek. Brödet ska kännas lätt när det är färdigt. Låt svalna på galler.

torsdag 12 februari 2009

Kyckling med äpplen, lime och sötpotatis


I morse tog jag ut en halv fryst kyckling - ekologisk Bosarpkyckling. När jag kom hem var den lagom tinad. Jag har fortfarande kvar äpplen från min trädgård, underbara röda Ingrid Marie, det är dags att göra slut på dem. Och så hittade jag en sötpotatis och en lime.

5 äpplen, delade i klyftor
1 lime delad i klyftor
1 sötpotatis, skalad och skuren i tärningar
kyckling
salt
peppar
olivolja

Lägg kycklingen på en bädd av äpplen, lime och sötpotatis, salta, peppra och häll över 3 msk olivolja. Stek i ugnen på 200 grader i minst 45 minuter, beroende på hur stor kycklingbiten är.

Müsli enligt hundens och kattens recept


När jag var liten älskade jag en saga av den tjeckiske författaren Josef Capek. Den heter Hundens och kattens äventyr. Den handlar om en hund och en katt som bodde tillsammans i ett litet hus på den tiden då katter och hundar fortfarande var vänner. En gång skulle de baka en namnsdagstårta men kunde inte komma överens om vad de skulle lägga i. Men, tyckte de, det är lätt, man lägger i allt som man tycker bäst om.

Börja med att lägga t.ex. följande i en stor långpanna:
fiberberikade havregryn
branflakes
linfrön, hela eller krossade
psylliumfrö
dinkelflingor
boveteflingor
nyponskalmjöl
vetegroddar
quinoaflingor
quinoapuffar
kokosflingor
lite kanel

Rör om allting med rena händer. Ta 2 dl vatten och 0,5 dl rapsolja, blanda och sprinkla flingblandningen med detta. Låt stå en liten stund och ställ sen i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. Rör om flera gånger tills allt är torrt och lite "brunare".
Torrosta under tiden solros- och pumpakärnor i en stekpanna, akta så de inte bränns vid.

Blanda sen allting, tillsätt russin eller sultanas, hackade valnötter och andra torkade bär eller frukt. Allt som du tycker är gott!

På ICA finns det numera müssli i lös vikt. Där köper jag bara det som inte finns att köpa annars. T.ex. en mycket god bärblandning.
Flytta över till en burk, servera med filmjölk, yoghurt och färsk frukt. Rivet äpple, hallon eller granatäppelkärnor är mina favoriter.

Soppa på röda linser


Det här receptet har jag hittat för många år sen i en kokbok från Medelhavet. Alla älskar den. Nu lagas den av mina vänner både i Bratislava, Budapest, Genève och Dortmund. Men mest hemma hos mig. Bli inte förvånade om soppan inte blir röd trots att den görs på röda linser. Färgen är inte speciellt tilltalande, men smaken desto bättre, jag lovar.

2 msk olivolja
1 stor skalad, hackad lök
3 pressade vitlöksklyftor
350 g röda linser
1 ½ l grönsaks eller kycklingbuljong
salt, nymald svart peppar
2 msk krossad spiskummin
1 msk krossade korianderfrö
libsticka
saft av 1- 2 citroner

Fräs lök och vitlök mjuka i olja på svag värme. Tillsätt kryddor, låt fräsa en kort stund till, lägg i linserna och häll över buljongen. Låt soppan koka i ungefär 30 minuter. Smaka av med citronsaft och färsk koriander.

onsdag 11 februari 2009

Grönsakssoppa - på vad man hittar i kylskåpet


Soppa är ett måste i f.d. Östeuropa. Själv kommer jag från Tjeckoslovakien, men har även ungerska rötter. Detta kommer säkert att avspeglas i mina recept. Nästan varje måltid ska inledas med en soppa. Jag kan göra soppa på nästan allting, eller, rättare sagt på nästan ingenting. Ikväll gör jag en grönsakssoppa på det jag hittar i kylskåpet. Jag använder rotpersilja, den är tyvärr inte alls lätt att få i våra matbutiker, men på markanden på Fyristorg i Uppsala finns alltid en farbror som säljer den - jag är nästan den enda som köper den men då blir det mycket. Jag förvarar den i kylskåpet och den håller dig färsk under hela vintern. Är det fusk att jag använder färdiga grönsaksbuljongtärningar? Då vill jag åtminstone nämna att de är ekologiska!

2 msk olja, oliv- eller raps-
1 stor lök
5 morötter, blandade färger
2 gröna paprikor
1 bit kålrot
3 små persiljerötter (kan ersättas med palsternacka)
1 bit rotselleri
2 potatisar
och så libsticka, förstås

Hacka löken och stek den i oljan. Tillsätt grönsakerna skurna i mindre tärningar, potatis lite större, den kokar lätt sönder. Stek allt under omröring, häll över lite mer än 1 liter vatten. Buljongtärningar, svartpeppar (färskmalen, inte färdig, den smakar ingenting) och salt efter behov. Om du vill ha en matigare soppa, gör små klimp som du kokar i soppan när den är färdig.

Klimp

1 ägg
1 msk smält smör
Salt
Idealmjöl (så mycket att du får en smet med bra konsistens och kan med en tesked ta ut små bitar som du lägger i kokande vatten).
Koka tills klimpen kommer upp till ytan.

Dekorera soppan med hackad persilja. (Den har du väl i massor i frysen, eller?)

Inspirerad av räkor


I november var jag på en fest och blev serverad något mycket gott. Kocken var inte där så jag kunde inte fråga efter receptet. Men, det går att improvisera. Och förrätten blev ännu godare och vackrare.
räkor
lime
färsk chilipeppar
färsk koriander
röd lök
avokado
croustader

Skala räkorna (inga skalade i burk!). Hacka den röda löken och chilipepparn. Lägg detta i limejuicen, strö över rikligt med korianderbladen och låt stå i minst en timme. Ta lite avokado i varje croustade och lägg över räkblandningen. Dekorera med ännu fler korianderblad. Lägg upp på en bädd av t.ex. machésalladsblad, ta några droppar salladsdressing och strö över granatäppelkärnor.
Jag måste erkänna att jag använder hallonbalsamvinäger trots att jag vet att det varken är riktig balsamvinäger eller hallon - men den är så god!
Detta liknar förstås den peruanska rätten ceviche, som görs på rå fisk.

tisdag 10 februari 2009

Ikväll blev det en pastarätt


Nu ska kylskåpet och frysen tömmas.

1 paket tärnad bacon
4 gröna paprikor
färsk pasta
parmesanost
salt, peppar

Stek bacontärningarna tills de är knapriga. Under tiden skär paprikorna i tärningar, lägg dem på baconet och stek lite till. Paprikan ska vara al dente. Koka vatten, lägg i pastan, den tar bara 3 minuter att koka, häll bort vattnet. Lägg bacon- och paprikamixen på den färdigkokta pastan, riv färsk parmesanost överst.

Vegetariska biffar


Nyligen hittade jag något mycket mystiskt i mitt matförråd. Jag trodde att det var linser, men det visade sig vara skalade, delade mungbönor. Vad gör man med dessa? Jag kokade dem i saltat vatten och upptäckte att de mycket snart blev till en ganska grå massa. Det gällde att göra något roligt av den.

kokta mungbönor
2 ägg
1 hackad gul lök
smulad torkad libbsticka
färsk koriander
hackad chilipeppar
3 klyftor pressad vitlök
salt och peppar
ströbröd för att få bra konsistens

Forma små biffar, rulla dem i ströbrödet och stek i olja. Servera med t.ex. gregisk yoghurt smaksatt med ajvar relish. Servera med ris, potatis, couscous, bulgur, eller bara sallad.

På samma sätt, med olika smaksättningar kan man göra grönsaksbiffar av kokt mosad blomkål, överbliven potatismos eller kikärter.

Libsticka är ett måste. I alla soppor, köttfärssås, grytor. Den är svår att köpa i affären, men se till att du hittar någon som har libbsticka i trädgården. På sommaren kan den bli mer än en meter hög. Plocka, torka och använd rikligt.

måndag 9 februari 2009

Kan jag, kan du




Laga soppa på en spik. Här hittar du mina tankar om hur enkelt det är att laga mat, ibland på nästan ingenting. Och fort får det gå. När någon frågar hur länge det tar, är mitt stående svar 20 minuter, ibland mindre. Här hittar du väldigt många vegetariska recept, inte för att jag är vegetarian, utan för att jag tycker att grönsaksrätter är så goda och enkla att tillaga.
Här ser ni mina egna grönsaker, från min lilla trädgård, men dem har jag ju bara på sommaren. På vintern handlar jag från http://www.ekobestallarna.se/, nu finns det förstås bara rotsaker, men de är närodlade och det känns roligt att åka till hamnen i Uppsala och hämta sin beställning.

Besökare

Totalt antal besökare: 30609
Blogg listad på Bloggtoppen.se