Och nu äntligen får du recept på mitt goda bröd. Börja inte tänka på att du inte har tid att baka, räkna inte tiden brödet jäser eller gräddas som arbetstid, man kan göra mycket annat och under tiden njuta av doften. När vi kom till Sverige, blev vi riktigt besvikna. Brödet man kunde köpa här motsvarade verkligen inte våra föreställningar om hur brödet ska se ut eller smaka. Numera finns det förstås alla olika sorter, men tro mig, inget går upp mot ett hembakat bröd. Det är lika bra att jag erkänner, receptet kommer från min syster.
2 dl filmjölk
5 dl vatten
1 msk matolja
Degvätskan ska vara ljummen
1 kg rågsikt
½ paket jäst
2 tsk helkummin
1 msk salt
Gör deg på vanligt sätt, manuellt eller i en matberedare. Låt jäsa i 1 ½ timme.
Baka ut en stor eller två mindre limpor. Låt jäsa ytterligare en gång, nu på en plåt klädd med bakplåtspapper i ungefär 30 minuter. Värm under tiden ugnen till max. (250 grader.)
Ställ in i ugnen och grädda först i 15 minuter. Sänk sedan temperaturen till 220 grader och grädda ytterligare i 25-30 minuter beroende på limpornas storlek. Brödet ska kännas lätt när det är färdigt. Låt svalna på galler.
2 dl filmjölk
5 dl vatten
1 msk matolja
Degvätskan ska vara ljummen
1 kg rågsikt
½ paket jäst
2 tsk helkummin
1 msk salt
Gör deg på vanligt sätt, manuellt eller i en matberedare. Låt jäsa i 1 ½ timme.
Baka ut en stor eller två mindre limpor. Låt jäsa ytterligare en gång, nu på en plåt klädd med bakplåtspapper i ungefär 30 minuter. Värm under tiden ugnen till max. (250 grader.)
Ställ in i ugnen och grädda först i 15 minuter. Sänk sedan temperaturen till 220 grader och grädda ytterligare i 25-30 minuter beroende på limpornas storlek. Brödet ska kännas lätt när det är färdigt. Låt svalna på galler.
Receptet kommer från en tävling, där slovakiska kvinnor i Västerås skulle demonstrera det godaste brödet. Detta var vinnarreceptet! Susie
SvaraRaderaVar det bara slovakiska kvinnor eller även tjeckiska?
SvaraRadera