fredag 13 februari 2009

Back to the roots - soppor för de fattiga

I Centraleuropa, kanske mest i f.d. Östeuropa börjar man måltiden med en soppa. Som jag så anspråkslöst redan skrev i ett tidigare inlägg, kan jag göra soppa på vad som helst, eller även på ingenting. Vad sägs t.ex. om kummin- eller vitlökssoppa. Kan det vara enklare eller billigare? Efter soppan serverar man ofta lite söta rätter, inte dessert eller kakor, utan t.ex. pannkakor eller tagliatelle serverade med skirat smör och olika saker till. Det kan vara malda valnötter eller vallmofrö, båda med socker eller färsk ost, också med socker. Himlar ni med ögonen? Oroa er inte, mitt BMI är perfekt!

Kumminsoppa
2 msk smör
½ msk helkummin
1 msk idealmjöl
½ msk paprikapulver
1 grönsaksbuljongtärning
½ l vatten
salt, peppar
Värm smöret och tillsätt kummin och paprika. Stek under omrörning, pudra med lite mjöl och tillsätt vatten och buljongtärning. Salta, peppra. Klart!

Vitlökssoppa – perfekt mot förkylning
2 msk smör
4 klyftor pressad vitlök
1 grönsaksbuljongtärning
½ l vatten
salt, peppar
Värm smöret och lägg i den pressade vitlöken. Rör om lite och tillsätt vatten och buljongtärningen. Salta, peppra. Till sist kan man lägga i små tärningar av bröd som man steker i lite olja tills de är knapriga. Klart!

2 kommentarer:

  1. Inspirerad av receptet på vitlökssoppan som jag inte har gjort på åratal så lagade jag den igår till middagen bara så där i sista minuten. Den var super, klar på 5 minuter. Jag erkänner att jag använde kyckling- i st f grönsakstärningar. Och så gjorde jag massor med knapriga brödtärningar att servera till! Tack för idén!
    Susie

    SvaraRadera
  2. Tack, underbart, glad för att receptet inspirerade, fungerade och smakade! Kanske även jag ska laga soppan nu efter alla dessa år?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Besökare

Totalt antal besökare: 30659
Blogg listad på Bloggtoppen.se