tisdag 10 februari 2009

Vegetariska biffar


Nyligen hittade jag något mycket mystiskt i mitt matförråd. Jag trodde att det var linser, men det visade sig vara skalade, delade mungbönor. Vad gör man med dessa? Jag kokade dem i saltat vatten och upptäckte att de mycket snart blev till en ganska grå massa. Det gällde att göra något roligt av den.

kokta mungbönor
2 ägg
1 hackad gul lök
smulad torkad libbsticka
färsk koriander
hackad chilipeppar
3 klyftor pressad vitlök
salt och peppar
ströbröd för att få bra konsistens

Forma små biffar, rulla dem i ströbrödet och stek i olja. Servera med t.ex. gregisk yoghurt smaksatt med ajvar relish. Servera med ris, potatis, couscous, bulgur, eller bara sallad.

På samma sätt, med olika smaksättningar kan man göra grönsaksbiffar av kokt mosad blomkål, överbliven potatismos eller kikärter.

Libsticka är ett måste. I alla soppor, köttfärssås, grytor. Den är svår att köpa i affären, men se till att du hittar någon som har libbsticka i trädgården. På sommaren kan den bli mer än en meter hög. Plocka, torka och använd rikligt.

2 kommentarer:

  1. Jag älskar också libsticka! Har den på flera ställen i trädgården. Min favorit är potatissallad:
    Plocka späd kirskål, libsticka och andra fräscha blad (oregano, timjan, salvia etc), lägg dem i en burk och häll olivolja över. Mixa allt med stavmixer så du får en grön smet, krydda med salt och peppar.
    koka potatis och gör under tiden en grönsallad av det du har hemma.
    Skär en squash i tärningar och lägg dem i en skål, häll över ca hälften av blad/olja-blandningen.
    När potatisen är färdig tärnar du den medan den är varm och häller resten av blad/olja-blandningen över.
    Squash och potatis blandas ner i salladen.
    Njut!!

    Härlig försommarmat./Anne-Britt

    SvaraRadera
  2. Hej Anne-Britt, tack för "brevet". Och så ser jag att även du bloggar. Och tack för receptet på potatissalladen. Självklart ska jag prova den så fort det börjar växa i min trädgård. Kirskål använder jag också, jag gör en paj med fetaost och svarta oliver. Och en blandning av kryddor brukar jag också göra, allt som växer hackar jag ihop. Det går också bra att frysa in, men det vet du säkert. Kul att du hittade mig :-)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Besökare

Totalt antal besökare: 30647
Blogg listad på Bloggtoppen.se