Soppa är ett måste i f.d. Östeuropa. Själv kommer jag från Tjeckoslovakien, men har även ungerska rötter. Detta kommer säkert att avspeglas i mina recept. Nästan varje måltid ska inledas med en soppa. Jag kan göra soppa på nästan allting, eller, rättare sagt på nästan ingenting. Ikväll gör jag en grönsakssoppa på det jag hittar i kylskåpet. Jag använder rotpersilja, den är tyvärr inte alls lätt att få i våra matbutiker, men på markanden på Fyristorg i Uppsala finns alltid en farbror som säljer den - jag är nästan den enda som köper den men då blir det mycket. Jag förvarar den i kylskåpet och den håller dig färsk under hela vintern. Är det fusk att jag använder färdiga grönsaksbuljongtärningar? Då vill jag åtminstone nämna att de är ekologiska!
2 msk olja, oliv- eller raps-
1 stor lök
5 morötter, blandade färger
2 gröna paprikor
1 bit kålrot
2 msk olja, oliv- eller raps-
1 stor lök
5 morötter, blandade färger
2 gröna paprikor
1 bit kålrot
3 små persiljerötter (kan ersättas med palsternacka)
1 bit rotselleri
2 potatisar
1 bit rotselleri
2 potatisar
och så libsticka, förstås
Hacka löken och stek den i oljan. Tillsätt grönsakerna skurna i mindre tärningar, potatis lite större, den kokar lätt sönder. Stek allt under omröring, häll över lite mer än 1 liter vatten. Buljongtärningar, svartpeppar (färskmalen, inte färdig, den smakar ingenting) och salt efter behov. Om du vill ha en matigare soppa, gör små klimp som du kokar i soppan när den är färdig.
Klimp
1 ägg
Hacka löken och stek den i oljan. Tillsätt grönsakerna skurna i mindre tärningar, potatis lite större, den kokar lätt sönder. Stek allt under omröring, häll över lite mer än 1 liter vatten. Buljongtärningar, svartpeppar (färskmalen, inte färdig, den smakar ingenting) och salt efter behov. Om du vill ha en matigare soppa, gör små klimp som du kokar i soppan när den är färdig.
Klimp
1 ägg
1 msk smält smör
Salt
Idealmjöl (så mycket att du får en smet med bra konsistens och kan med en tesked ta ut små bitar som du lägger i kokande vatten).
Koka tills klimpen kommer upp till ytan.
Dekorera soppan med hackad persilja. (Den har du väl i massor i frysen, eller?)
Idealmjöl (så mycket att du får en smet med bra konsistens och kan med en tesked ta ut små bitar som du lägger i kokande vatten).
Koka tills klimpen kommer upp till ytan.
Dekorera soppan med hackad persilja. (Den har du väl i massor i frysen, eller?)
Mums! Vad gott. Din Stora syster
SvaraRaderaHej Tania och välkommen här i bloggvärlden!
SvaraRaderaJag fick tipset om din fina blogg idag från min bäste vän Gerd :-))
Att blogga är kul och inspirerande och ger en möjlighet att lära känna många nya härliga bloggvänner.
Hit kommer jag att komma ofta - behöver matinspiration och gärna det "gröna" rätterna. Älskar bönor så jag hoppas du har någon smarrig bönrätt på lager. Det enda jag provat är burkbönor skulle vara skoj att lära sig göra en bönrätt från "torr" böna...
Länkar upp din blogg på min sida om det är OK - men jag väntar på ditt svar först.
Ha det gott och varmt lycka till!
Hälsa också din stora system vi är en stor fan till henne :-)
Hälsn Ann
www.kannorochkaraffer.blogspot.com
Hej Ann, vad roligt att du hittade mig. Jag är så stolt över min nybörjarsida och tack för dina komplimanger. Det är roligt att du skriver just om bönor, det kommer en massa recept. Problemet är att jag vill alltid ha en bild med också, så jag kan inte lägga in flera recept än för att jag har inga bilder. Självklart kan du länka till min blogg, jag blir bara glad och tacksam, men hur gör man det, om du förklarar, så länkar jag till din också. Jag blev mycket imponerad av din blogg, musik och allt, och så antal gäster. Kan man lägga upp såna saker? Jag skulle också vilja ha något som du har högst upp, med Kannnor och karaffer, men jag har inte lyckats skapa något sådant. Jag trodde att det jag har längst ner skulle vara någon presentation, men den flyttas ju bara ner hela tiden. Förlåt att jag skriver så mycket, jag blev så glad och så inspiererad, jag förstår att du inte kan svara på alla min frågor. Finns det någon support?
SvaraRaderaTack än en gång och lycka till,
Tania