måndag 13 februari 2012

Majsskyckling med fyrtio vitlöksfklyftor från Provence



Under några år hade jag privilegiet att varje sommar åka till Provence. Mina semestrar där hör fortfarande till de bästa i mitt liv. Jag har alltid älskat marknader men drömmer fortfarande om alla dem man kunde besöka, varje dag i en annan stad i närheten av Gordes där vårt hus låg inbäddat i lavendel och rosmarinbuskar. Besöken på marknader var för mig nästan bättre än själva landskapet och konstmuseerna. Man köpte frukt, grönsaker, inlagda oliver, olivolja, honung, vin, korvar och ostar - allt odlat och tillverkat på plats. Varje morgon började vi med en promenad till det lokala bageriet för att inhandla frukostbrödet som vi sen åt under ett runt marmorbord under mullbärsträdet. Med alla dessa råvaror var det naturligtvis extra roligt att laga maten själv. Ibland gick vi förstås på någon av de lokala restaurangerna och många av mina recept har jag inspirerats av just där och då.
Det var i Provence som jag för många år sen såg de första jättegula kycklingarna. Helt okända här, uppfödda på majs. Det är just en sådan jag använde i detta recept.

Recept
1 majskyckling
provencalska örter - t.ex. timjan, rosmarin, lagerblad
salt, nymalen svartpeppar
3 - 4 msk olivolja
3 dl vittvin
40 eller färre oskalade vitlöksklyftor
Salta och peppra kycklingen från både ut- och insidan och lägg örterna i magen. Värm oljan i en stekpanna och stek kycklingen från alla sidor. Detta gör att köttet blir saftigare. Ta ut kycklingen och flytta till en ungfast form. Häll vinet i stekpannan och rör om väl så att du samlar ihop allt, häll över kycklingen. Lägg i alla vitlöksklyftor och ställ i ugnen. Stek i ungefär 1,5 timme i 190 - 200 C.
Servera med grönsaker, potatis eller ris och glöm inte ett gott bröd som du kan ta upp såsen med. Vitlöksklyftorna äter du utan skal, de smälter i munnen som de är. Du kan också bre dem på brödet.

1 kommentar:

  1. Hej Tania!
    Jag blir ordentligt lockad att ge mig på en hel kyckling igen. Det är alltför lätt att falla för det färdigstyckade köttet.
    Men majskyckling finns faktiskt numera i svenska butiker. Kanske inte lika gula och goda som i Provence, förstås...
    Och bakade vitlöksklyftor... mums!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Besökare

Totalt antal besökare:
Blogg listad på Bloggtoppen.se