onsdag 21 december 2011

Julkakor

Laga mat, baka och lyssna på radio. En helt underbar kombination. Man blir bildad på kuppen. Igår var det extra trevligt, jag var på Svenska Akademiens högtidssammankomst. ..

Igår var det då dags att baka julkakor. Några för att ge bort andra för oss själva. Trots att jag ofta hör att vi inte behöver några kakor, försvinner de så fort jag ställer fram dem. Det är alltså bäst att vara förberedd.

Här på fatet ligger de första fyra sorters. Längst ner mandelskorpor, till vänster av dem linzerhjärtan, högst upp björntassar och till höger vaniljhorn.
Recept:
Hjärtan från Linz
375 g vetemjöl
250 g osaltat smör
125 g florsocker
2 msk vaniljsocker
1 ägg
2 tsk bakpulver

Rör ihop smör, socker, mjöl, bakpulver, vaniljsocker och ägg till en jämn smet. Plasta in degen och ställ i kylen i 30 minuter.

Kavla ut degen (till ungefär 3 mm) på mjölat bakbord och stansa ut hjärtan (ungefär 5 cm i diameter). Stansa ut ett litet hjärta i hälften av de utskurna kakorna. Lägg på bakplåtspapper och grädda i 180 C i ungefär 10 - 12 minuter tills de är ljusbruna. Bred de hela kakorna med sylt och lägg de med "hål" på som lock. Pudra lätt med florsocker.

Björntassar
300 g vetemjöl
240 g osaltat smör
180 g socker
180 g malda valnötter
2 msk kakao
1 msk kanel
1 ägg
rivet skal av 2 citroner

Rör ihop alla ingredienser, degen är ganska lös. Pensla kakformerna med smält smör och mjöla dem. Fyll formerna med degen, inte helt till kanten. Grädda kakorna i 180 C i 25 min. Stjälp upp dem direkt medan de är varma. Pudra lätt med florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Besökare

Totalt antal besökare:
Blogg listad på Bloggtoppen.se