söndag 15 maj 2011

Smörgåspålägg på färsk ost - Körözött

Denna pålägg görs av bryndza, en slovakisk fårost som kommer från Liptov i norra Slovakien. På tyska heter osten Liptauer och på ungerska heter pålägget körözött. Jag hoppas att du någon gång får smaka bryndza. Den är nämligen inte bara god utan även nyttig. Det sägs att den innehåller en bakterie som minskar kolesterol. Tyvärr kan man inte köpa bryndza i Sverige, men det går alldeles utmärkt att använda Philadelphiaost, kvarg, keso eller Cottage cheese och tillsätta lite fetaost, som ger en vassare smak. Själv tillverkar jag min egen färskost. Det absolut smidigaste sättet är att ställa ett helt paket vanlig filmjölk i frysen. Efter ett dygn, när filmjölken är djupfryst, skalar du bort själva förpackningen, lägger den frysta klumpen i en duk och låter den rinna av. Efter ett dygn har du en perfekt slät och god färskost. Ett annat sätt är att hälla 1 liter filmjölk i en kastrull och värma den tills den är ljummen. Häll filen i ett kaffefilter och låt rinna av under natten. 1 l filmjölk ger ungefär 250 g färskost.

Varje familj har sitt eget recept; här kommer vårt.

Recept

250 g färskost
50 g fetaost (finriven)
50 g smör
1 msk senap
1 röd lök
1 msk röd paprikapulver
1 tsk helkummin
Salt, peppar

Blanda ostarna med smör och senap. Tillsätt paprikapulver, kummin, salt, peppar och till sist finhackad lök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Besökare

Totalt antal besökare:
Blogg listad på Bloggtoppen.se