tisdag 2 november 2010

Jordärtskocksoppa

Tur att det finns en lördagsmarknad på Fyristorg i Uppsala. Där står alla små odlarna och säljer sina egna grödor. Inga exotiska frukter! Allt är hemodlat och vackert arrangerat, där hittar man varor som är närodlade och närtillverkade. På hösten är det förstås vackrast och rikast. Då finns de mogna tomaterna, alla sorters rotfrukter, honung, vackra kransar, flera sorters äpplen, färska bruna ägg. Det är en fröjd att flanera bland alla vänner och bekanta som också har marknaden som sitt lördagsnöje. Där köper jag jordärtskockor som jag själv inte vill odla. Detta på grund av att de är svåra att gräva upp och bli av med. De växer år efter år, vare sig man vill eller inte. Men jag vill ha dem i köket. Man kan använda dem till mycket. Ugnsrosta tillsammans med andra rotfrukter, eller koka och gratinera med en ostsås, eller göra en len och underbar soppa.
Recept
500 g jordärtskockor
3 - 4 stora potatisar
1 stor lök
1 rågad msk smör
2 msk rapsolja
1 ½ l vatten
2 buljongtärningar
2 dl crème fraiche
salt och svartpeppar

Värm smöret och oljan, lägg i den hackade löken, fräs den utan att den får färg. Lägg i de skalade rotfrukterna skurna i stora tärningar. Stek en stund under omrörning. Häll på vattnet, lägg i buljongtärningarna och koka tills allt är mjukt. Mixa med en mixstav, lägg i crème fraiche. Salta och peppra. Dekorera med persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Besökare

Totalt antal besökare:
Blogg listad på Bloggtoppen.se