måndag 27 september 2010

Röd soppa på ugnsrostad paprika

Min mamma åkte för mycket länge sen på en tjänsteresa till Turkiet. Där blev hon serverad ugnsrostade röda paprikor som hon sen började göra även hemma. Det var mycket exotiskt, hon serverade dem med lite olivolja, några droppar vinäger, salt och peppar. Paprikan får en god sötaktig rökt smak.

Jag brukar också blanda den i pasta eller servera direkt, fortfarande varm, till t.ex. kyckling.

Man kan inte förneka det längre, sommaren är slut och hösten är här med besked. Jag börjar längta efter soppor och igår gjorde jag en på just ugnsrostade paprikor.
Recept
5 -6 röda paprikor
2 msk olivolja
1 msk smör
2 msk idealmjöl
färsk chilipeppar
1 buljongtärning
salt, svartpeppar
¾ l vatten

Rosta paprikorna på en bakplåt eller på galler i ugnen i 250°C. Jag brukar använda en bakplåt, då rinner inte saften ut, men man kan ju lägga aluminiumfolie under och skydda ugnen. Vänd paprikorna då och då tills de är svedda, alltså skalet är helt svart. Lägg dem i en skål och täck med plastfolie så att de ”svettas”, de blir lättare att skala. Lägg i matberedare och mixa.

Fräs smöret, oljan och mjölet tillsammans på måttlig värme och endast så länge att redningen inte tar färg. Tillsätt vatten, de rostade paprikorna, chilin, buljongen, salt och peppar. Koka i 15 minuter. Mixa en gång till med stavmixern.

1 kommentar:

  1. Åh, det låter verkligen gott med soppan! Ska prova till veckan!
    Vad roligt det var att träffas i ditt kök, även om det var kort! Vi kom hem ordentligt, men tåget var nästan en timme försenat. :-( Edit skötte sig exemplariskt men nu har hon blivit sjuk och vill inte åka till torpet imorgon. Så vi får ta ledigt från potatislandet. :-) KRAM!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Besökare

Totalt antal besökare:
Blogg listad på Bloggtoppen.se