Jag tycker inte om godis och gjorde det inte ens som barn. När mina kompisar köpte karameller, choklad, tabletter, klubbor eller glass, köpte jag antingen kålrabbi eller jäst! Ja, den såldes färsk i stora klossar. Jag brukade köpa en liten bit för 25 öre.
Något som jag ändå tyckte om var min mammas hemgjorda konfekt gjord på kvitten. Mamma kokade en vacker bärnstensfärgad massa som hon sen hällde ut på en bakplåt. När den stelnade skar hon den i små rutor – de såg verkligen ut som godis. Kvitten är en ganska oansenlig frukt men doftar mycket aromatiskt. Vi brukade lägga flera stycken i linneskåpet. Varje gång man öppnade det slogs man av dess underbara doft.
Recept
Skär några mogna kvittenäpplen i fyra delar, ta bort kärnhuset. Lägg klyftorna med skalet på i kokande vatten och koka dem tills de blir mjuka. Ta upp de kokta klyftorna och lägg dem i en sil. Passera dem. Väg fruktmoset. Till 1 kg mos går det åt 800 g socker. Koka moset under omrörning i en tjockbottnad kastrull tills massan blir riktigt tjock och vackert bärnstensbrun.. Nu tillsätter du sockret och kokar på högt värme, fortfarande under omröring i ungefär 10 – 15 minuter. Gör ett marmeladprov genom att hälla ut en sked marmelad på en kall tallrik, om marmeladen stelnar och inte flyter ut är den klar. Häll ut massan i en långpanna. Nästa dag stjälper du upp massan på ett bakpapper och låter stå på ett kallt ställe i 2 – 3 veckor. Kortare om du har plats i kylskåpet. Skär upp i valfria bitar och servera med ost eller ät som godis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.