torsdag 21 januari 2010

Ostkex


Vart tar tiden vägen? Jag ser att jag inte har skrivit något på mer än en månad. Ändå, tro mig, har jag både lagat och ätit mat. Julen firades ordentligt med judisk, slovakisk och svensk mat. Man ska ju vara internationell! Sen upptäcker man plötsligt att jeansen börjar bli lite för trånga och då är det dags att avsluta frosseriet. Så de senaste veckorna har det bara serverats sallad och knäckebröd utan smör. Några såna recept behöver man väl inte publicera, antar jag. Här kommer ändå ett recept på mycket goda ostkex som jag nyligen tog med mig när jag blev bjuden på en födelsedagsfest. Det är mycket enkelt; ingredienserna bör man alltid ha hemma. Du sparar väl ”gammal ost”, eller hur? Själv river jag alla små bitar som är kvar och fryser in. Sen är det bara att ta fram den rivna osten - till pasta, paj eller som här till kexen.
Recept
100 g riven ost
100 g smör eller margarin
100 g vetemjöl
ägg till pensling
kummin, salt, sesamfrö

Rör ihop ingredienserna och forma degen till en rulle som du kan skära i tunna skivor (1/2 cm). Du kan också göra små bollar som du plattar till med en gaffel. (ungefär lika stora som en femkronors mynt). Lägg på plåten, pensla med vispat ägg. Strö över med t.ex. kummin, grovt salt eller sesamfrö. Grädda i 200 C ungsvärme tills de är gyllenbruna, 10 - 15 minuter. Servera alldeles färska till drinken.

Gör gärna en större sats och frys in degen. Här passar en rulle bra. Den går lätt och snabbt att skiva och grädda kexen strax innan gästerna kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Besökare

Totalt antal besökare: 30639
Blogg listad på Bloggtoppen.se