Nyss var det höst och snart är det jul. Man vet inte vart tiden tar vägen. Speciellt när det är mörkt hela dagen lång, ingen skillnad mellan dagen och natten. Kommer ihåg att jag från början tyckte det var roligt och exotiskt, det gör jag inte längre. Inte ens 40 år i Sverige har gjort mig mer tolerant mot det oändliga mörkret. Man går hemifrån och det är mörkt. Man kommer hem och det är mörkt. Hur roligt är det? Men nu har det snöat och allt är vackrare och ljusare. Inte för att jag kan njuta av det. Jag vågar inte titta på himmelen eller på de vackert sockrade träden - vips, så sitter man på stjärten. Det är bäst att bara titta på marken för att ha kontroll över underlaget. Men nu är det snart jul...Det mest typiska på det slovakiska julbordet är en soppa på surkål. Nu vill jag inte att du ska himla med ögonen och fördomsfullt säga "sauerkraut". Gör den istället så har du en soppa du inte kan leva utan. Fråga alla mina vänner som numera regelbundet kräver surkål¨ssoppa någon gång under december. För mig är det generalrepetition inför julen. Så nu äter jag den åtminstone två gånger per år och det är bra för när vi äntligen lagar den så säger vi alla i familjen: den är så god, varför gör vi den bara till jul? Och sen går det ett år igen utan att vi kommer ihåg att vi lovade att..
Recept
1 burk surkål (500 g)
3 l vatten
4 - 5 blandade starka korvar t.ex. ungerska med paprika – csabai eller gyulai, ta även chorizo
1 handfull torkad skogssvamp (helst karljohan)
2 msk hel kummin
Salt, svartpepparRecept
1 burk surkål (500 g)
3 l vatten
4 - 5 blandade starka korvar t.ex. ungerska med paprika – csabai eller gyulai, ta även chorizo
1 handfull torkad skogssvamp (helst karljohan)
2 msk hel kummin
2 lagerblad
500 g potatis
Redning
2 stora gula lökar
3 msk söt paprikapulver
4 msk idealmjöl
Extra ättika efter behov (beror på hur sur surkålen är, soppan ska vara syrlig)
Gräddfil till serveringen
Koka surkålen i vattnet med kummin, korvarna skivade i 1/2 cm bitar och den blötlagda svampen skuren i drygt 1 timme.
Stek hackad lök tills den är genomskinlig, pudra på med rött paprikapulver och idealmjöl. Häll på lite vatten, vispa och häll redningen i soppan. Under tiden koka potatisen separat, skuren i tärningar och lägg sist i soppan. (Den ska kokas separat, i surkålsvattnet tar det mycket längre tid.)
Servera gräddfil och bröd till.
500 g potatis
Redning
2 stora gula lökar
3 msk söt paprikapulver
4 msk idealmjöl
Extra ättika efter behov (beror på hur sur surkålen är, soppan ska vara syrlig)
Gräddfil till serveringen
Koka surkålen i vattnet med kummin, korvarna skivade i 1/2 cm bitar och den blötlagda svampen skuren i drygt 1 timme.
Stek hackad lök tills den är genomskinlig, pudra på med rött paprikapulver och idealmjöl. Häll på lite vatten, vispa och häll redningen i soppan. Under tiden koka potatisen separat, skuren i tärningar och lägg sist i soppan. (Den ska kokas separat, i surkålsvattnet tar det mycket längre tid.)
Servera gräddfil och bröd till.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaHej Tania.
SvaraRaderaSurkålssoppan är min favorit, kanske för att jag också är Slovak!
Tips;
Soppan är mycket lätt att göras vegetarisk genom att byta ut korven mot sojakorv som man steker i starka kryddor. Vegan byt ut till sojaprodukter
Jag brukar även ha mycket vitt vin i istället för ättika. /Vanda
Vad roligt att du känner till soppan, förstås, nakolko ste Slovak alebo Slovenka. Ano, aj ja viem, ze sa da urobit vegetarsky. Uz sa to blizi, ja musim urobit niekolko litrov.
Radera