Inspirerad från mitt besök i mitt forna hemland Slovakien gjorde jag idag potatisplättar. När vi åt dem på en restaurang i Bratislava frågade jag servitrisen om jag kunde få receptet. Tyvärr, sade hon, kocken avslöjar inte sina recept. Men skam den som ger sig. Jag mailade till restaurangen för att uttrycka vår uppskattning och samtidigt frågade om jag kunde få receptet. Och fick det! Det jag egentligen ville veta var om degen innehöll ägg och det gjorde den inte. Jag fick också veta att man ska steka dem på en torr stekpanna. Plättarna äts ofta med gås eller anka men efter min fantastiska utflykt till skogen då korgen blev full med flera liter trattkantareller improviserade jag. Det blev en mycket lyckad kombination. Lova att du provar, lättare kan det inte vara.
Tillbaka från en resa till Bratislava med ingen matlagning alls. Synd, för matvarorna där är extra inspirerande för mig. Det handlar ju om mina rötter och den mat jag växte upp med. Jag hann med flera marknader och resväskan på vägen tillbaka blev full med varor man inte så lätt kan köpa i Sverige, åtminstone inte i de mängder man bara MÅSTE ha! Restaurangmaten var för det mesta god, det gamla vanliga, gulasch- och andra soppor, olika sorters pastarätter, de jag skrev om tidigare, med söta ingredienser som mald vallmofrö eller nötter. Och vallmofrökakor och rätter överallt och i alla möjliga former. Den absolut bästa middagen var den traditionella gåsmiddagen. Saftigt, knaprigt gåskött serverat med en speciell sorts plättar, gjorda på kokt potatis och mjöl. Till utseende liknar de det indiska brödet naan. Rödkål till, förstås. Tack och lov för min del, ingen svartsoppa. Servitrisen presenterade maten så att det vattnades i munnen och som vanligt i Slovakien, beskrev hon allting i diminutiv. Detta går inte att återge på svenska, men användandet av diminutiv gör allt mycket mustigare och mer inbjudande. Efter gåsen kom en meny med efterrätter med mycket poetiska namn - som t.ex. "Het kärlek" eller "Svart man i skjorta". Själv tog jag förstås strudel med vallmofrö! Vad annat?
Recept
10 st
400 g kall kokt potatis
2 dl vetemjöl
salt
Pressa den kokta potatisen och blanda med mjölet till en mjuk deg som inte kladdar. Dela i 10 små bollar och kavla ut dem på ett mjölat bakbord, så tunt du bara kan. Stek plättarna på båda sidor i en het stekpanna, om du har, av järn. Fyll med smörstekta trattkantareller eller med vad du vill.
Tillbaka från en resa till Bratislava med ingen matlagning alls. Synd, för matvarorna där är extra inspirerande för mig. Det handlar ju om mina rötter och den mat jag växte upp med. Jag hann med flera marknader och resväskan på vägen tillbaka blev full med varor man inte så lätt kan köpa i Sverige, åtminstone inte i de mängder man bara MÅSTE ha! Restaurangmaten var för det mesta god, det gamla vanliga, gulasch- och andra soppor, olika sorters pastarätter, de jag skrev om tidigare, med söta ingredienser som mald vallmofrö eller nötter. Och vallmofrökakor och rätter överallt och i alla möjliga former. Den absolut bästa middagen var den traditionella gåsmiddagen. Saftigt, knaprigt gåskött serverat med en speciell sorts plättar, gjorda på kokt potatis och mjöl. Till utseende liknar de det indiska brödet naan. Rödkål till, förstås. Tack och lov för min del, ingen svartsoppa. Servitrisen presenterade maten så att det vattnades i munnen och som vanligt i Slovakien, beskrev hon allting i diminutiv. Detta går inte att återge på svenska, men användandet av diminutiv gör allt mycket mustigare och mer inbjudande. Efter gåsen kom en meny med efterrätter med mycket poetiska namn - som t.ex. "Het kärlek" eller "Svart man i skjorta". Själv tog jag förstås strudel med vallmofrö! Vad annat?
Recept
10 st
400 g kall kokt potatis
2 dl vetemjöl
salt
Pressa den kokta potatisen och blanda med mjölet till en mjuk deg som inte kladdar. Dela i 10 små bollar och kavla ut dem på ett mjölat bakbord, så tunt du bara kan. Stek plättarna på båda sidor i en het stekpanna, om du har, av järn. Fyll med smörstekta trattkantareller eller med vad du vill.
Bläddrar bland dina recept och tänker på sommaren. Vill inte ha den här blöta, råa hösten. (host host och snörvel, ont i lederna).
SvaraRaderaVi ses snart!
Sådana plättar gjorde alltid min mamma. Nu väntar jag på surkålsoppareceptet. Lagom till jul. Lida
SvaraRadera