Jag vet inte hur det kommer sig, men jag har väldigt svårt att hitta kantareller. Tack och lov är mitt svampkunskapssortiment stort vilket gör att jag kommer hem med fulla korgar i alla fall. Desto lyckligare blev jag när jag nyligen hittade bara kantareller. De är verkligen skogens guld. Det fanns så mycket att jag kunde sitta och bara ta för mig. Jag är helt manisk när det gäller svampplockning. Min frys är full av olika svamppaket, jag har hur mycket som helst torkad karljohanssvamp och trattkantareller, jag har svamp inlagd i olivolja och vinäger. Så fort svampsäsongen börjar måste jag bara ut i skogen. En väninna och jag plockar t o m efter första frosten. Då är trattkantarellerna som små glasfigurer, sköra och frusna där de ligger under snötäcket eller i den frostiga mossan. Faktiskt har jag ibland hittat svamp så sent som i december.Frågan är bara om man får räkna svamp som grönsaker. Om svaret är ja, här kommer ett enkelt och som alltid otroligt gott recept. Och utan grädde!!
Recept
kantareller (små hela, eller större i mindre bitar)
smör
färsk pasta
parmesanost
salt, svartpeppar
örter
Låt vätskan först koka av kantarellerna i en stekpanna. Fräs dem sen i smör tills de blir nästan knapriga. Tillsätt krossad vitlök, salt, svartpeppar, valfria örter. Koka pastan (färsk pasta behöver bara 2 – 3 minuter). Låt den rinna av genom ett durkslag. Lägg svampen överst, ringla över lite god olivolja. Toppa allting med en massa färskriven parmesanost. Servera med en god sallad. Detta recept fungerar förstås med all slags svamp och med både färsk som djupfryst.
smör
färsk pasta
parmesanost
salt, svartpeppar
örter
Låt vätskan först koka av kantarellerna i en stekpanna. Fräs dem sen i smör tills de blir nästan knapriga. Tillsätt krossad vitlök, salt, svartpeppar, valfria örter. Koka pastan (färsk pasta behöver bara 2 – 3 minuter). Låt den rinna av genom ett durkslag. Lägg svampen överst, ringla över lite god olivolja. Toppa allting med en massa färskriven parmesanost. Servera med en god sallad. Detta recept fungerar förstås med all slags svamp och med både färsk som djupfryst.
Hej Tania!
SvaraRaderaDet där fick det att vattnas i munnen riktigt ordentligt! Det enklaste är ibland det allra bästa. Nu vet jag vad jag ska laga i kväll!
Oh, Einar, vad glad jag är att du verkar vara en trogen läsare. Det är jag med - på din blogg!
SvaraRaderaDetta såg så gott ut. Kan man kanske få lite fin nötig och höstig smak på pastan med västerbottenost istället för parmesan tro?
SvaraRaderaJonas, självklart, västerbotten är toppen. Den liknar ju t.o.m. och som jag propagerar, man ska improvisera. Vad jag dock inte förstår är om du nu ser min kommentar.
SvaraRadera