torsdag 27 augusti 2009

Letscho - paprika- och tomatröra - Grönsaksorgier kapitel 3


Jag kommer från ett paprika- och tomatland. Så när jag kom till Sverige år 1969 och hade paprikor i studentkorridorens kylskåp ansågs jag vara mycket exotisk. Och vad värre, jag åt dem också. På den tiden köpte man i bästa fall en paprika och en tomat. Inte som i mitt hemland där man köpte dem kilovis. Fast – bara på sommaren. Några paprikor och tomater fanns inte att hitta under vinterhalvåret. Trist, tycker man idag, men, handen på hjärtat, smakar de något överhuvudtaget på vintern? Så kanske man inte gick miste om så mycket.Paprika och tomat förknippas därför mest med sommarmat. En av de absolut bästa och enklaste sommarrätterna heter letscho. Om den kommer från Ungern eller Slovakien - därom får de lärda tvista…Letscho äts med färsk potatis eller helt enkelt med gott bröd. Ett stekt ägg passar bra till. Den fugerar också utmärkt som pastasås. Man kan göra den helt vegetarisk eller blanda i lite ungersk korv
Recept
Till 4 personer
5 paprikor
4 stora tomater
1 stor lök
3 msk olja
1 msk paprikapulver
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Skölj och och kärna ur paprikorna och skär i tärningar eller tunna stavar. Hacka löken. Skölj och skär tomaterna i skivor eller små tärningar.

Stek den hackade löken i oljan tills den är genomskinlig. Tillsätt paprikorna, salta och låt sjuda under locket i ungefär 10 minuter. Rör i paprikapulver, krossad vitlök, svartpeppar, lägg på tomaterna och låt koka tills allt blir mjukt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Besökare

Totalt antal besökare: 30576
Blogg listad på Bloggtoppen.se