måndag 28 september 2009

Hallontarte - lyxiga hösthallon

Hösten är här. När den är vacker är den helt underbar. Jag förundras över alla färger, önskar att jag kunde måla men är rädd för att det skulle bli kitschigt. Hösten gör också att man blir vemodig, vi vet vad som kommer. Månader och månader av mörker. Nu ska trädgården sova och jag försöker hinna förbereda den inför vintern. Det är också nu jag måste planera för nästa sommar, t.ex. flytta perennerna eller gräva upp sånt jag inte vill ha. Det är fullt upp och lite bråttom, man vet aldrig när frosten slår till. Som tur är kan jag fortfarande trösta mig med fina skördar. Mangold, sallad, tomater, blommor, pumpor, zucchini och som en extra belöning hösthallon! Jag har faktiskt kunnat plocka hallon nästan i tre månader. Frysen är full av askar med hallon, syltburkarna pryder köket. Jag är beredd för vintern och dagens hallon har jag unnat mig att njuta direkt. Jag har komponerat en hallontarte, inspirerad av små vackra hallonbakelser som man ser i Frankrike. Den blev otroligt god. Doften av varma hallon och vanilj kändes i hela huset. Det här är någonting jag absolut borde göra mer av även på vintern. Prova du också! Redan nu!
Recept
Deg
180 g vetemjöl
120 g osaltat smör
60 g strösocker
1 äggula


Fyllning
2 dl grädde
2 äggulor
2 msk honung
2 tsk äkta vaniljsocker
2 msk idealmjöl
hallon


Börja med att värma ugnen till 225 grader. Arbeta ihop ingredienserna till degen och platta ihop den i en pajform. Klä även kanterna. Sätt in i ugnen i 10 minuter. Vispa under tiden grädden lite med äggulorna, honungen, vaniljsockret och mjölet. Ta ut formen, strö över ett tunnt lager av finhackad mandel. Häll gräddblandningen i formen och lägg på hallon. Sänk temperaturen till 190 grader och grädda i ytterligare 30-40 minuter.

1 kommentar:

  1. Ser jättegod ut. Jag älskar hallon, ska göra denna till helgen.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Besökare

Totalt antal besökare: 30716
Blogg listad på Bloggtoppen.se