torsdag 15 oktober 2009

Stekta gröna tomater - farväl sommaren och trädgården


Nu sover trädgården. Perennerna har gått i ide och jag hoppas att de på våren vaknar och prunkar som vanligt. Jag hoppas också på att grodorna och paddan hittar ett bra ställe att övervintra på. Paddan har blivit min följeslagare, den fanns ofta med när jag plockade zucchini. För att jag inte skulle märka något låtsades den att själv vara en liten pumpa - jag låtsades att tro på det. Undrar om jag plötsligt kommer att ha obegränsat med fritid nu när jag inte behöver/kan trädgårdsarbeta. Den sista mangolden, örterna, äpplena är plockade. De gröna tomaterna är räddade och har flyttat in i mitt varma hem. Några kanske hinner bli röda, de övriga måste jag göra något av. Chutney och syltade tomater passar bäst till kötträtter så det är inget jag kommer att ha någon större nytta av. "Stekta gröna tomater" - den populära boken och filmen som jag varken har läst eller sett. När jag googlade bland recepten blev jag därför förvånad. Jag trodde man bara stekte skivade tomater med lite kryddor. Nej - de ska paneras, precis som andra grönsaker jag tillagar. Här kommer alltså receptet jag provade. Resultatet blev mycket gott. Tomaternas smak kommer fram genom uppvärmning, den är frisk och annorlunda.
Recept
gröna tomater
vispat ägg
mjöl (ideal)
ströbröd
olja till stekning

Skär tomaterna i 1 cm skivor. Vänd i mjölet, ägget och ströbrödet. Stek tomatskivorna tills de blir gyllenbruna. Här serveras dem med ugnsbakade potatisklyftor med kummin. (om du har bråttom kan du förkoka potatisen. Lägg dem i en långpanna, sprinkla över olja, strö salt och kummin och ställ dem under grill för att få den fina bruna ytan).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Besökare

Totalt antal besökare:
Blogg listad på Bloggtoppen.se