Grönsaker, i alla möjliga former, är för mig den allra bästa maten. Jag behöver egentligen varken kött eller fisk till. För mig är t.o.m. en frukost utan grönsaker otänkbar. När jag är i Frankrike eller Schweiz, vet mina vänner att det på frukostbordet förutom croissant och kaffe även måste finnas paprika, tomat och gurka. En lunch eller middag utan sallad kommer inte i fråga i vår familj. Så har det alltid varit.
Ikväll blev det alltså "bara" förvällda grönsaker, alla från min egen trädgård. Något recept behövs förstås inte. Däremot vill jag uppmana dig att tillverka ditt eget örtsalt. Själv blev jag utmanad av min systers barnbarn Anna. Nyligen diskuterade vi det färdiga örtsaltet och om det innehåller en massa tillsatser, vilket jag egentligen inte tror. Men då sade Anna - du får väl göra ditt eget! Och så blev det. Rekommenderas varmt
Recept
Färsk kokt potatis med förvälld mangold och purjolök. Serverad med tomater, gurka, lök, smör och örtsalt.
I mitt örtsalt har jag:
persilja
timjan
koriander
rosmarin
libsticka
salvia
gräslök
oregano
salt - både vanligt och grovt
Kör örterna (ta vad du tycker om) i matberedaren, tillsätt salt, kör vidare tills allting är ordentligt blandat och hackat. Smaka av, om smaken är för stark, ta mera salt. Låt torka ordentligt innan du lägger saltet i en glasburk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.