onsdag 29 juli 2009

Körsbärskaka


När jag var liten kom de allra första körsbären redan i maj. De såldes i små buketter, som blommor. Vilken glädje när mamma kom hem med en liten körsbärsbukett. Känslan att äta de första körsbären eller gurkan, rädisan är svår att förklara idag när allt finns att få året runt. Senare åt man körsbär kilovis. Det var den billigaste frukten. Dessutom hade jag en bästis med en stor trädgård. Där fanns det flera körsbärsträd som vi klättrade i och vi åt körsbär tills vi nästan storknade. Nu har jag ett eget körsbärsträd, jag känner mig riktigt rik. Här kommer ett recept på en kaka som i översättningen skulle heta bubbelkaka. Detta för att bären bildar små bubblor. Glöm inte att alltid varna de du bjuder denna kaka på att akta sig för kärnorna!
Recept
4 ägg
200 g socker
150 g idealmjöl
100 g osaltat smör
1 dl vatten
1/2 kg körsbär

Vispa socker och smör och tillsätt gradvis äggulorna. Rör i vatten och tillsätt mjöl och hårtvispade äggvitor. Stjälp upp smeten i en bröad bakplåt (30 x 22 cm) och lägg på till sist körsbären som du först täcker/rullar i lite extra mjöl.
Grädda i ca 25 minuter i 200 grader. Skär i små rutor och pudra med florsocker. Och akta dig för kärnorna!

1 kommentar:

  1. Hej Tania
    Jag gjorde din kärsbärskaka - jättegod - men det var svårt att använda ett helt kilo körsbär. Spännande att följa dina recept, jag antar att du har skördat mycket och har ännu mer kvar att skörda.
    Kram Iréne

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Besökare

Totalt antal besökare: 30675
Blogg listad på Bloggtoppen.se