lördag 25 juli 2009

Gratinerad majrova i ostsås med rädissallad - Nu är det skördetid!


Trots att jag bara klagar på både vädret och ogräset upptäckte jag plötsligt att jag numera är självförsörjande. Potatis, gurkor, tomater, rädisor i alla färger och storlekar, sallad, mangold, purjolök, majrova, körsbär, hallon, vinbär, krusbär och t.o.m. smultron. Tänk att alla små frön som hade så svårt att gro nu blir riktiga grönsaker. Ikväll var det alltså att laga till något av alla dessa härligheter. Majrova är inget man ser i affärerna och jag har aldrig tidigare odlat den. Så det gällde att hitta på något gott - och det lyckades jag med! Gratinerad majrova i ostsås
Recept
Koka
6 små majrovor
Ostsås2 msk smör
2 msk mjöl (ideal- eller vete-)
2 1/2 dl mjölk
1 äggula
3 dl riven ost
Smält smöret och lägg i mjölet, blanda. Häll i mjölken och koka tills såsen tjocknar. Ta bort från värmen och lägg i äggulan och den rivna osten.
Skär majrovorna i 1 cm skivor, häll på ostsåsen och gratinera i ungefär 15 minuter på 200 grader. Ytan ska vara gyllenbrun.
Rädissallad
Skär rädisor i tunna skivor eller stavar. Salta och låt stå så att de saftar sig. Hacka över färsk lök eller purjolök, persilja och till sist häll över äppelcidervinäger. Smaka av, salta om det behövs och strö över färskmald svartpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Besökare

Totalt antal besökare: 30582
Blogg listad på Bloggtoppen.se