onsdag 20 maj 2009

Rabarberpaj med jordgubbar - äntligen min egen rabarber!

Idag blev det den första skörden av egna späda rosa rabarber. Vilken glädje. Tur att rabarbern inte är rädd för nattfrost. Förresten så kommer växten från Sibirien. En annan växt som klarar sig väldigt bra i min trädgård just nu är sibirisk nunneört som en av Linnés lärjungar tog av misstag till Sverige. Är det inte typiskt? Två växter från Sibirien!!! Inte konstigt att jag klagar över den kalla våren. Här kommer ett recept på en helt egen och påhittad paj som har blivit en stor succé bland mina gäster. Att kombinera rabarbern med jordgubbar och kanel har jag lärt mig från min mor – som lärde sig detta under kriget i USA. En helt underbar kombination som jag verkligen rekommenderar. Och rabarbern bara växer, så snart kommer det fler recept.
Recept
Deg
180 g vetemjöl
120 g osaltat smör
60 g strösocker
1 äggula
Fyllning
400 g rabarber
200 g jordgubbar
2 msk potatismjöl
1 - 1 ½ dl strösocker1 tsk kanel
Smulor överst
40 g smör (helst rumstempererat)
50 g vetemjöl
40 g socker
Blanda ihop till smulor
Lägg smör, socker, vetemjöl och äggula i matberedaren. Kör till det bildas en degboll. Du kan självklart göra degen för hand. Tryck ut degen i botten på formen. Förgrädda i ugnen, ca 10 minuter.

Skala och skär rabarber i ca 2 cm bitar. Varva rabarberbitarna och de skurna jordgubbarna med en blanding av socker och potatismjöl. Smaksätt med kanel. Lägg fruktblandningen i pajskalet, strö över "smulorna" och grädda i 200 grader i 30-40 minuter. Servera ljummen eller kall.
Det här är en mycket god och användbar deg. Den kommer ursprungligen från ett recept på ostkaka. Nu får den bli en sorts pajdeg.

2 kommentarer:

  1. Hej Tania!
    Ååå vad god rabarberpajen låter.Spännande att mixa rabarber och jordgubbar!
    Den vill jag prova!
    Såg att du hade recept på grillad sparris nedan.
    Jag älskar sparris.Man kan ju äta det bara som de är!Härligt!
    hoppas du har en bra helg!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Hej Anna,

    Det stämmer, sparrisen kan man äta bara som den är, jag äter den faktiskt rå. Men det anses lite ociviliserat :-) Helgen är underbar, men var är sommarvädret? Kram Tania

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Besökare

Totalt antal besökare:
Blogg listad på Bloggtoppen.se