torsdag 9 april 2009

Kycklingsoppa - nu är det både Påsk och Pesach


Det ska bli underbart att vara ledig, träffa familjen och förhoppningsvis börja med vårbruket. Och laga god mat. Den 8 april börjar också den judiska påsken, kallad Pesach. På hebreiska betyder detta "passera förbi", Passover på engelska. Detta syftar på Andra Mosebok då Gud meddelar Moses att alla förstfödda söner i varje egyptiskt hem kommer att dödas. En av Guds tio plågor på egyptierna på grund av att farao inte ville ge judarna frihet. Dock kommer Gud överens med judarna om att han kommer att passera förbi de dörrar som är märkta med blod från ett lammoffer. Tack vare dessa markeringar kunde de judiska gossebarnen överleva. Pesach är en helg då maten verkligen spelar en viktig roll. Nästan allt man äter symboliserar något i berättelsen om uttåget från Egypten. Det är det som firas under åtta dagar på våren. Under Pesach får man inte äta syrad, jäst mat, därför äter man bl.a. matsa, det osyrade brödet. Detta för att man blev tvungen att bryta upp hastigt och fick inte tid att jäsa brödet. Man ska städa ut hela hemmet, det ska inte finnas en enda smula av jäst bröd. Bra anledning till vårstädning...Till kvällsmåltiden dukar man först ett stort fat där följande saker måste finnas:
* osyrat bröd
* ett ”bränt” (sotat) kyckling- eller lammben som symboliserar offerlammet
* ett hårtkokt "bränt", (sotat) ägg - symboliserar livscykeln och fruktbarhet
* maror - riven pepparrot, äpple eller rödbeta, med lite vinäger - representerar bittra örter, alltså det bittra   ödet judarna fick utstå när de var slavar
* charoset - rivna äpplen med lite rödvin, russin, honung och kanel - symboliserar murbruket som judarna använde för att bygga pyramider under tiden de var slavar i Egypten. * karpas - en grönsak som t.ex. persilja som man doppar i saltvatten för att känna hur enkelt de judiska slavarna i Egypten åt. Saltvattnet påminner om deras tårar.

Sen börjar själva måltiden, oftast med "gefilte fisch", ett slags fiskbullar. Efter fisken kommer den berömda kycklingsoppan, egentligen hönssoppan, som också kallas för Jewish penicillin. Den rekommenderas som medicin mot förkylning. Så spara receptet till nästa vintern! Så här står det på Google: Jewish penicillin: Chicken soup. If not really a form of penicillin, chicken soup may, in fact, have some therapeutic merit. It should be added that to benefit from Jewish penicillin, one need not be Jewish.
Recept
1 hel kyckling eller höna
2 l vatten
1 stor hel lök, med skalet på (ger soppan färg)
1 liten rotselleri
1 bit kålrot eller kålrabbi
2 persiljerötter eller palsternacka
4 morötter
1 msk salt
5 hela svarta pepparkorn

Lägg kycklingen i en gryta med kallt vatten, koka upp. Skumma av. Lägg i grönsakerna, salt, pepparkorn och koka under lock i minst två timmar. Låt svalna, helst under natten. När fettet på ytan stelnat, ta bort det. Skär grönsakerna i skivor. Servera med klimp eller vermicelli (mycket tunn pasta). Dekorera med klippt persilja. Här ser du de speciella knödel gjorda på mjöl från det osyrade brödet.

4 kommentarer:

  1. Hej!Önskar dig en Glad Påsk!Tänk jag blir alltid hungrig när jag går in här :) Ha en bra helg!/Anna

    SvaraRadera
  2. Hej Anna,

    Jag är ledsen över att du är hungrig :-) men glad för att min blogg inspirerar dig! Vilken fin tesil jag hittade på din blogg, ska direkt till Åhléns och köpa den! Glad Påsk! Tania

    SvaraRadera
  3. Hej Tania!
    Intressant och lärorikt om Pesach som jag skam till sägandes inte visste mycket om!

    SvaraRadera
  4. Hej Einar,
    Vad roligt att du tittar på min blogg och att du dessutom har lärt dig något nytt! Kan berätta mer när vi ses.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Besökare

Totalt antal besökare: 30603
Blogg listad på Bloggtoppen.se