Påsken har för min del efter den stora Pesachmiddagen handlat mest om trädgårdsarbete. Det finns hur mycket som helst att göra just nu. Städa, klippa bort alla gamla perenner, kratta löv, beskära träden, förnya häcken som fungerar som staket. Det enda som är lite tråkigt är att man inte kan börjar plantera. Mina ”europeiska” vänner skriver och berättar glatt om alla sina planteringar, om de blommande körsbärs- och aprikosträden, man kan bli avundsjuk för mindre! När jag var barn kunde vi plocka de första körsbären redan i maj.Så vad jag vill säga är att det inte blev mycket matlagning. Men – i och med att min trädgård ligger nästan mitt i stan, vet jag att det är många som kommer att besöka mig. Då är det bäst att vara beredd. De här små kuvertbröden/franskor är utsökta både som nybakade och uppvärmda direkt från frysen. Hembakat bröd vinner - även Dagens Nyheters kultursida diskuterar det ökända svenska brödet. Chocken över det söta svenska brödet nämndes även igår på en föreläsning om tyska och österrikiska flyktingar undan andra världskriget som räddade sig genom att fly till Sverige.
Recept
75 g margarin
1,5 dl mjölk
4 dl vatten
25 g jäst
1 msk salt
1 kg vetemjöl
Smält margarinet och tillsätt mjölken och vattnet, så att degvätskan blir ljummen. Tillsätt mjölet, saltet och jästen och låt degen jäsa i 1 ½ timme. Forma små bullar eller gifflar. Du får ungefär 30 stycken. Låt dem jäsa igen. Pensla med ägg, strö över t.ex. grovt salt, kummin eller vallmofrön. Värm ugnen till max. För att få bröden knapriga, rekommenderar jag att ställa en liten kastrull med vatten längst ner i ugnen – vattnet kommer att evaporera. Grädda i ungefär 12 – 15 minuter, beroende på storleken.
4 dl vatten
25 g jäst
1 msk salt
1 kg vetemjöl
Smält margarinet och tillsätt mjölken och vattnet, så att degvätskan blir ljummen. Tillsätt mjölet, saltet och jästen och låt degen jäsa i 1 ½ timme. Forma små bullar eller gifflar. Du får ungefär 30 stycken. Låt dem jäsa igen. Pensla med ägg, strö över t.ex. grovt salt, kummin eller vallmofrön. Värm ugnen till max. För att få bröden knapriga, rekommenderar jag att ställa en liten kastrull med vatten längst ner i ugnen – vattnet kommer att evaporera. Grädda i ungefär 12 – 15 minuter, beroende på storleken.
Fast man säger att storleken inte spelar någon roll...
SvaraRaderaDet är sant, men kanske när man bakar??
SvaraRaderaMakes sense...
SvaraRadera