onsdag 22 april 2009

Svampgulasch - dags att tömma frysen


Min frys är alltid överfull. Inte av några stora köttbitar, utan av bär, grönsaker, ostar, örter och svamp. Jag är helt galen i svamp. Plockar så länge på hösten som det bara går. Det händer ibland att trattkantarellerna redan är frusna, de känns som små sköra glaskonstverk, man måste nästan gräva fram dem från den nyfallna snön. Men plocka svamp, det måste man helt enkelt. Det betyder ingenting att det i frysen finns mängder med påsar och plastburkar med alla sorters svamp. Eftersom jag i grunden är en optimist, tror jag på sommaren och på en bra skörd i trädgården. Och sen på en ny svampsäsong. Alltså, det är dags att äta upp det som finns i frysen och göra plats för nya rikedomar.
Recept
200 g svamp
1 medelstor lök
1 färsk paprika
1 tomat
olja
1 tsk kummin
1 msk paprikapulver
salt
nymald svartpeppar
gräddfil till serveringen

Stek den finhackade löken i oljan. Strö över paprikapulver. Lägg i svampen och stek på hög värme utan att svampen bränns vid. Lägg i den färska paprikan och en skalad tomat, båda skurna i små tärningar. Sänk sedan värmen, salta och tillsätt vatten så att allt blir täckt. Koka i 30 minuter.

Servera med kokt potatis, ris eller pasta - eller som här på bilden med hemgjord klimp:
1 ägg
2 dl vatten
1 nypa salt
ca 3 dl ideal- eller vetemjöl

Vispa ägg med salt och vatten. Rör med en träslev till en slät och seg deg. Ta loss små klimpar med en tesked, inte full, bara på spetsen och lägg dem i en gryta med rejäl mängd saltat kokande vatten. Ta upp den kokta klimpen med hålslev när den flyter upp till ytan. Skölj i ljummet vatten, låt rinna av och rör i lite olja så de inte klumpar ihop sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Besökare

Totalt antal besökare: 30679
Blogg listad på Bloggtoppen.se