onsdag 1 april 2009

Bröd på surdeg


Du som läser min blogg vet redan att jag inte är så noga med att ange exakta mått. För de flesta maträtter är det faktiskt inte alls viktigt. Det hjälper förstås om man är lite erfaren, men jag vill uppmana alla att improvisera. Måtten är viktiga bara när man bakar, där handlar det om kemi, så det går inte att ”ta vad man råkar ha”. Som du också förstår, är det "under min värdighet" att köpahalvfabrikat eller färdig mat. I höstas var jag var nästan på väg att frångå mina principer när jag en dag, på min lilla marknad på Fyristorg, såg ett ungt par sälja surdegsbröd. Doften och bröden var mycket förföriska. Lyckligtvis lät jag mig inte förföras helt och hållet, istället kom jag på att fråga om de kunde sälja lite av sin surdegskultur till mig. Sen dess har jag bakat mitt eget surdegsbröd. Om sanningen ska fram, med stora eller mindre framgångar. När jag lyckas, är det extra gott, när jag misslyckas, blir jag väldigt ledsen men låter brödet torka och tillverkar eget ströbröd - vilket jag ändå alltid gör av överblivet bröd.
Recept
surdegskultur (som jag sparar i en glasburk i kylskåpet)
grovt rågmjöl
rågsikt
vatten
salt

Ta fram surdgeskulturen och tillsätt ljummet vatten och nytt mjöl. Rör om och låt stå i rumstemperatur under flera timmar. Gör om samma sak igen och fortsätt så här under minst två dagar. Baka ut en stor limpa, eller flera små, (eller om du vågar, lägg degen i en sockerkaksform - mycket svårare). Låt jäsa och grädda sen först på 250 grader i 15 minuter, sen i 200 grader i minst 45 minuter till. Stäng av ugnen, ta av brödet från bakplåten, lägg den på galler och låt stå i den öppna ugnen lite till. Slå in limporna i en köksduk och lägg i plastpåse.

För mer information om surdeg titta på: http://simonsbrod.se/surdeg.html, eller http://mejeribolaget.se/index.php?red=bakamedsurdeg.php, eller

2 kommentarer:

  1. Hej!!Jag förstår inte hur du hinner med att laga allt och baka allt gott :) Själv har jag smällt i mig pizza nu men jag tycker att inget är så gott som hemlagat..Och för att inte tala om hembakt bröd!Ha en bra helg! /Anna

    SvaraRadera
  2. Hej Anna, som tröst kan jag säga att idag lagade jag ingenting. Åt sallad och bröd. Men vad ska jag göra, jag älskar att laga mat. Pizza är också mycket god, men då gör jag den själv. Jag vet, jag är jobbig...Jag hörde om en matbloggare som samlade sina "vänner" och lagade mat tillsammans med dem. Vi kanske ska göra det. Var bor du? :-) Hälsningar Tania

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Besökare

Totalt antal besökare: 30702
Blogg listad på Bloggtoppen.se