fredag 24 april 2009

Borsjtj


Tänk att det var på en uppmaning av min väninna Gerd som jag började blogga. Det var i februari, då det var mörkt och trist. Att laga mat, skriva och fota gav mig lite tröst. Nu har jag fått nästan 1000 besökare och många positiva reaktioner. Roligt, tycker jag. Nu är det tack och lov inte längre mörkt och jag tänkte utöka mitt skrivande. Jag kommer att vara väldigt mycket i min trädgård och jag är faktiskt lika entusiastisk odlare som kock. Jag hoppas att du som följer eller besöker min blogg inte kommer att vara besviken. Mat och trädgård går ju utmärkt ihop! Nu ska vintern ut, av allt som jag hittade i kylskåpet idag blev det en god vegetarisk borsjtj. Jag vill inte påstå att det är den ursprungliga, riktiga ryska soppan som innehåller förresten även kött. Här kommer ett recept på en soppa à la Tania, som vanligt. Därmed hoppas jag att det är slut på vintermaten - på ett tag åtminstone. En sak måste erkännas, det går inte fort. Om man ska skära alla grönsaker i tunna stavar vilket jag föredrar, tar det ganska lång tid. Men vad gör det, man kan lyssna på radio, på P1, ikväll på Ring till Kulturradion och man blir bildad på kuppen!

Recept
3 msk olja
1 stor lök
600 g rödbetor
2 stora morötter
100 g selleri
1 färsk paprika
100 g vitkål
3 potatisar
vitlök
2 msk Ajvar Relish
1 burk krossade tomater
2 lagerblad
3 buljongtärningar
2 1/2 l vatten
salt och nymald svarpeppar
äppelcidervinäger
gräddfil

Alla grönsaker ska skäras i tunna, tunna stavar, gör en stor sats när du ändå håller på och bjud någon...

Värm oljan och fräs den hackade löken, morötterna, sellerin. Lägg i resten av ingredienserna och häll på vatten. Koka minst i 30-40 minuter. Till sist lägg i potatisen, också skuren i tunna stavar och koka tills den är mjuk. Smaksätt med vinäger, soppan ska vara syrlig. Servera med en klick gräddfil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Besökare

Totalt antal besökare:
Blogg listad på Bloggtoppen.se