fredag 6 mars 2009

Potatisplättar med jordärtskockor


Och så fortsätter vi på temat rotsaker. Igår blev det potatisplättar med insmugglade jordärtskockor. Man kan blanda i rivna morötter, eller riven squash på sommaren. Till den använder jag rosmarin. Potatisplättar var en mycket vanlig ”snabbmat” när jag växte upp. Man kunde köpa dem i små gatustånd färdiggräddade, varma, inslagna bara i en servett. Mycket gott att värma sig med på vintern. Kokt majs eller nygräddade pannkakor såldes också på gatan. Och langos förstås, som blev så populärt även i Sverige. Allt detta mycket godare än en korv med korvbröd och rosa rödbetsmajonäs, om jag själv får välja...
Recept
Potatisplättar med insmugglade jordärtskockor, eftersom de ändå fanns i kylskåpet.
10 st plättar
5 potatisar
8 jordärtskockor
2 ägg
1 lök
2 vitlöksklyftor
ca 1 1/2 dl idealmjöl
1 tsk mejram
rapsolja till stekning

Riv potatis och jordärtskockor i matberedaren. Blanda med resten av ingredienserna, gör en smet som håller ihop och stek gyllengula plättar. Servera med sallad. Även rårörda lingon passar till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Besökare

Totalt antal besökare: 30566
Blogg listad på Bloggtoppen.se