Här kommer en supergod mustig bönsoppa. Med gott bröd och lite ost till behöver man inget mer. Lova att inte använda färdigtokta bönor i burk! Vi gör en stor sats. Passar bra som matlåda.
Recept
5 dl olika sorters torkade bönor. Vita, röda, svarta.
1 ungersk korv (Gyulai kolbász, säljs i par), eller chorizo - kan uteslutas, då blir soppan vegetarisk
Recept
5 dl olika sorters torkade bönor. Vita, röda, svarta.
1 ungersk korv (Gyulai kolbász, säljs i par), eller chorizo - kan uteslutas, då blir soppan vegetarisk
ca 3 l vatten
4 morötter
1 bit selleri
1 grön paprika
1 lagerblad
4 morötter
1 bit selleri
1 grön paprika
1 lagerblad
1 färsk chili, försiktigt
1-2 msk rapsolja
1 stor lök
2 msk röd paprikapulver
2 klyftor vitlök
1 stor lök
2 msk röd paprikapulver
2 klyftor vitlök
torkad libsticka
2 msk vinäger
Blötlägg bönorna och slå bort vattnet. Koka dem i nytt vatten, utan salt, tillsammans med korven. Använd helst den ungerska Gyulai kolbász, den är fet och god, ger soppan både smak och färg . När bönorna är nästan mjuka, lägg i morötterna och sellerin skurna i skivor, paprikan i små bitar, salta och koka tills grönsakerna är mjuka.
Fräs hackad lök i lite olja, strö över paprikapulver, pressad vitlök och lite chilipeppar. Slå detta i bönorna. Salta och peppra efter smak.
Man kan koka mer bönor än man behöver. Frys in dem och använd senare till bönsallad eller i en gryta.
Fräs hackad lök i lite olja, strö över paprikapulver, pressad vitlök och lite chilipeppar. Slå detta i bönorna. Salta och peppra efter smak.
Man kan koka mer bönor än man behöver. Frys in dem och använd senare till bönsallad eller i en gryta.
soppan lagas just nu 2012 03 28 i Bordeaux, Cadillac på en chateu med 16 gäster. Vi vårstädar i solen och har god aptit!
SvaraRaderaMerci!
Bisous
Dana