.jpg)
Mina vänner och kollegor brukar skratta åt mig. De påstår att jag hela
tiden säger: ”Igår lagade jag något helt fantastiskt.” De tycker det är
lite ovanligt att jag berömmer mig själv. Men hur annars ska jag berätta
hur bra min mat smakade? Nu har flera av dem på skoj börjat använda
samma sätt att beskriva sina kokkonster. Varför inte? Man vill ju
övertyga andra att försöka laga samma mat. Tyvärr kan jag inte upprepa
det i varje recept jag delar med mig här trots att jag känner så. Det
skulle bli lite tjatigt. Men det är klart att jag bara lägger ut de
recept jag tycker att jag lyckats med. Efter att jag har börjat blogga,
förstod jag att det fanns olika åsikter om att berätta om sina
kökshemligheter. Mina kusiner är helt förskräckta, de vill absolut inte
att jag publicerar våra familjerecept, de ska vara kvar i vår familj.
Jag tycker däremot att de är så intressanta, ovanliga och goda, att jag
vill att alla ska ha tillgång till dem. Igår blev det pannkakor igen.
Jag har tidigare berättat om att man i de trakter jag kommer ifrån ofta
börjar måltiden med en soppa och sen serverar något sött, inte
efterrätt, utan en söt huvudrätt. T.ex. nudlar, eller pannkakor. Här
kommer ett ”fantastiskt” recept. Du måste bara prova det. Först måste du
dock tillverka din egen färskost. Jag rekommenderar inte vanlig keso,
den är för ”blöt” och kornig. Det finns numera något som heter Cottage
cheese, det tror jag passar bättre, men om du orkar, gör din egen! Själv
tycker jag att det absolut smidigaste sättet är att ställa ett helt
paket vanlig filmjölk i frysen. Efter ett dygn, när filmjölken är
djupfryst, skalar du bort själva förpackningen, lägger den frysta
klumpen i en duk och låter den rinna av. Efter ett dygn har du en
perfekt slät och god färskost. Du kan också hälla 1 liter filmjölk i en
kastrull och värma den tills den är ljummen. Häll filen i ett
kaffefilter och låt rinna av under natten. 1 l filmjölk ger ungefär 250 g
färskost.
Recept
Pannkakssmet
4 dl mjölk
2 ägg
2 dl idealmjöl (smeten blir jämnare)
2 msk smält smör
Blanda mjöl, ägg, mjölk odh det smälta smöret till en jämn smet. Smörj
pannan och lägg därefter i en skopa med smet. Vicka på pannan för att
smeten ska fördela sig jämnt och stek på båda sidor på hög värme. Lägg i
mer matfett innan varje ny pannkaka gräddas.
Fyllning
250 g färskost
2 äggulor
1 dl socker
vaniljsocker
rivet skal av en citron
russin
Vispa äggulorna länge med socker och vaniljsocker. Tillsätt citronskal
och russin och till sist färskost. Rör till en slet massa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.