torsdag 12 mars 2009

Pannkakor med färskostfyllning

Mina vänner och kollegor brukar skratta åt mig. De påstår att jag hela tiden säger: ”Igår lagade jag något helt fantastiskt.” De tycker det är lite ovanligt att jag berömmer mig själv. Men hur annars ska jag berätta hur bra min mat smakade? Nu har flera av dem på skoj börjat använda samma sätt att beskriva sina kokkonster. Varför inte? Man vill ju övertyga andra att försöka laga samma mat. Tyvärr kan jag inte upprepa det i varje recept jag delar med mig här trots att jag känner så. Det skulle bli lite tjatigt. Men det är klart att jag bara lägger ut de recept jag tycker att jag lyckats med. Efter att jag har börjat blogga, förstod jag att det fanns olika åsikter om att berätta om sina kökshemligheter. Mina kusiner är helt förskräckta, de vill absolut inte att jag publicerar våra familjerecept, de ska vara kvar i vår familj. Jag tycker däremot att de är så intressanta, ovanliga och goda, att jag vill att alla ska ha tillgång till dem. Igår blev det pannkakor igen. Jag har tidigare berättat om att man i de trakter jag kommer ifrån ofta börjar måltiden med en soppa och sen serverar något sött, inte efterrätt, utan en söt huvudrätt. T.ex. nudlar, eller pannkakor. Här kommer ett ”fantastiskt” recept. Du måste bara prova det. Först måste du dock tillverka din egen färskost. Jag rekommenderar inte vanlig keso, den är för ”blöt” och kornig. Det finns numera något som heter Cottage cheese, det tror jag passar bättre, men om du orkar, gör din egen! Själv tycker jag att det absolut smidigaste sättet är att ställa ett helt paket vanlig filmjölk i frysen. Efter ett dygn, när filmjölken är djupfryst, skalar du bort själva förpackningen, lägger den frysta klumpen i en duk och låter den rinna av. Efter ett dygn har du en perfekt slät och god färskost. Du kan också hälla 1 liter filmjölk i en kastrull och värma den tills den är ljummen. Häll filen i ett kaffefilter och låt rinna av under natten. 1 l filmjölk ger ungefär 250 g färskost.

Recept
Pannkakssmet
4 dl mjölk
2 ägg
2 dl idealmjöl (smeten blir jämnare)
2 msk smält smör

Blanda mjöl, ägg, mjölk odh det smälta smöret till en jämn smet. Smörj pannan och lägg därefter i en skopa med smet. Vicka på pannan för att smeten ska fördela sig jämnt och stek på båda sidor på hög värme. Lägg i mer matfett innan varje ny pannkaka gräddas.

Fyllning
250 g färskost
2 äggulor
1 dl socker
vaniljsocker
rivet skal av en citron
russin

Vispa äggulorna länge med socker och vaniljsocker. Tillsätt citronskal och russin och till sist färskost. Rör till en slet massa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Besökare

Totalt antal besökare: 30622
Blogg listad på Bloggtoppen.se