Äntligen finns det färsk sparris att köpa. I väntan på den svenska får man nöja sig med importerad, men sparris i maj är ett måste! Tyvärr vågar jag inte odla egen, så det blir att åka till Fredrikslund här utanför Uppsala och handla där. Oftast brukade jag äta sparris kokt med bara smör, salt och peppar. Men på sistone började jag grilla den. Prova, det blir mycket gott. Det gör inget om den är lite knaprig, alltså inte helt genomstekt, primören får vara det...då känns den extra färsk och nyttig, tycker jag.
Recept
Ta några gröna eller vita sparrisar, eller blandade som här på bilden. Tvätta, skala de vita om de inte är helt färska. Bryt stjälkarna av så långt ner som möjligt, de bör gå rakt av. Där de bryts är "gränsen" mellan den goda och den träiga delen.
Häll lite olivolja i en grillpanna och stek sparrisen tills den får en brun stekyta, skaka pannan under tiden så att sparrisen rullar runt och får färg från alla håll. Lägg upp på tallriken, salta med gourmetsalt, strö över nymald svartpeppar och sprinkla med crema di balsamica eller balsamvinäger. Servera med riven färsk parmesanost som förrätt eller till fisk eller kött. Man kan också skära sparrisen i mindre bitar och bara blanda med färsk pasta! Rekommenderas! Mycket gott!
Tack för tipset, ser riktigt gott ut!
SvaraRadera