onsdag 30 juni 2010

Rabarberkaka med kesella från Tjeckien – kanske med rötter i Sverige?

Tre stora rabarberplantor finns i min trädgård. Jag utnyttjar dem verkligen. Till Midsommaren gjorde jag en mycket populär dricka – på rabarber som jag kokar med socker, lite kanel och skivad citron. Sen silar jag av fruktköttet, blandar eventuellt med vatten, dekorerar med t.ex. mynta, cintronmeliss, skivade jordgubbar. Eftersom jag skördar min rabarber regelbundet, går den inte i blom och känns späd hela tiden. Den här gången har jag bakat en kaka som jag fick från en väninna som numera bor i Tjeckien – men har bott i Sverige i många år. Därför misstänker jag att kakan är en blandning av minst två kulturer.

Recept
3 ägg
2 dl socker
3-4 bittermandlar
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
250 g kesella
300 g rabarber skuren i små bitar
15 stora jordgubbar
florsocker till att pudra den färdiga kakan med

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ägg, socker pösigt.
Riv bittermandeln.
Rör ner kesella, mandel och mjöl blandat med bakpulver i äggsmeten . Häll smeten i en smord, bröad form (med eller utan löstagbar botten), ca 23 cm i diameter. Lägg på rabarbern och jordgubbarna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 – 35 minuter. Låt kakan kallna (om du kan!) och pudra över florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Besökare

Totalt antal besökare:
Blogg listad på Bloggtoppen.se