Igår lagade jag panerad ost, mycket vanligt i f.d. Tjeckoslovakien. Jag har också skrivit lite om soppor för de fattiga, hoppas ni vågar prova dem.Och både idag och igår, blev jag mycket glad när jag läste morgontidningarna. I den ena rekommenderar man granatäpple och kallar det för superantioxidant. I samma tidning uttalar sig flera utländska betraktare om vad som är typiskt svenskt. En ung kinesiska säger: "det är så mycket mjölk och grädde i allting att man blir mätt innan man egentligen har ätit färdigt". Jag håller med. Nästan alla recept på soppor innehåller grädde. Helt onödigt - en av de få gånger jag använder grädde är när jag lagar jordärtskockssoppa. Den andra artikeln som gladde mig handlade om rotfrukter, jag ska snart dela mina recept med er. Och när de sen finns här, kan jag bevisa att det var jag som hittade på dem. Så var det med ugnsrostade grönsaker, jag har gjort dem långt innan de blev populära. Idag blev jag bortbjuden och det var rotfrukter till förrätt. Ugnsbakad persiljerot, rödbetor och annat gott till.
Recept
4 skivor, ungefär 1 cm tjocka, goudaost, port salu, emmentaler, egentligen vilken som helst hård ost ni har hemma
4 skivor, ungefär 1 cm tjocka, goudaost, port salu, emmentaler, egentligen vilken som helst hård ost ni har hemma
1 vispat ägg
idealmjöl
ströbröd
Vänd ostskivorna i mjölet, doppa i ägget och till sist i ströbrödet. Doppa en gång till i ägg och ströbröd, osten smälter, dubbelpanering förhindrar att den "rinner" ut. Stek i het olja tills ytan blir gyllengul. På restaurangen serveras osten med potatismos eller stekt potatis och tartarsås till. Vi kan gärna hoppa över potatisen och äta osten med en stor härlig sallad.
Tartarsåsen
1 dl majonnäs
1 dl grekisk yoghurt
1 tsk vanlig senap
1 hackad inlagd gurka
½ hackad färsk lök
citronsaft, salt, svartpeppar
idealmjöl
ströbröd
Vänd ostskivorna i mjölet, doppa i ägget och till sist i ströbrödet. Doppa en gång till i ägg och ströbröd, osten smälter, dubbelpanering förhindrar att den "rinner" ut. Stek i het olja tills ytan blir gyllengul. På restaurangen serveras osten med potatismos eller stekt potatis och tartarsås till. Vi kan gärna hoppa över potatisen och äta osten med en stor härlig sallad.
Tartarsåsen
1 dl majonnäs
1 dl grekisk yoghurt
1 tsk vanlig senap
1 hackad inlagd gurka
½ hackad färsk lök
citronsaft, salt, svartpeppar
Tack Tania! Det här ska jag laga! /Kuba
SvaraRaderaVad bra Kuba, lova att du lagar den! Lycka till.
SvaraRaderahur kan du äta en sallad om den är så härlig? jag blir ledsen.
SvaraRaderajag ska tillaga detta men istället för att äta den härliga salladen ska vi mysa framför en bra film och kramas.
SvaraRaderaFöredrar du att äta ohärlig sallad? Kan man inte först äta en god sallad och sen mysa?
SvaraRaderaJaha och vem är denna ANonym som är så upptagen av den panerade osten?
SvaraRadera