måndag 23 februari 2009

Soppa på gröna ärter



Ikväll vill jag dela med mig ytterligare ett recept på en av mina "berömda" soppor. Titta om ni har djupfrysta ärter i frysen, det är nästan ett måste. Soppan är klar på 20 minuter. En ostmacka till, så har man ätit en god, hälsosam, enkel och billig middag. Jag behöver väl inte upprepa att så långt det går, är alla ingredienserna ekologiska. Och på torsdag är det dags att hämta mina lokalt odlade ekologiska grönsaker. På vintern är det förstås bara potatis, lök och rotsaker, men snart! är det vår, eller?
Recept
2 msk smör
2 msk idealmjöl
10 dl djupfrysta ärter
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt, peppar, libsticka, persilja

Smält smöret, tillsätt mjölet, rör om utan att mjölet tar färg. Lägg i ärtorna, låt dem fräsa en liten stund och häll sedan på vatten, lägg i buljongtärningarna. Tillsätt salt, peppar, libsticka. Koka tills ärtorna är mjuka, ungefär i 15 minuter. Kör soppan helt slät med en mixer. Dekorera med hackad persilja.

Jag har försökt att ange vikt och mängd, men rekommenderar att ni befriar er från dessa begränsningar när ni lagar mat. Improvisera! Det är nästan bara när man bakar som man måste hålla sig exakt till dl eller gram.

8 kommentarer:

  1. Väntar på din surkålssoppa. Hälsningar Lida

    SvaraRadera
  2. Ja, jag vet, men det är en typisk julrätt, vi får se. Tack Anonym!

    SvaraRadera
  3. Hej Tania
    Jag brukar också laga ärtsoppa, ibland "hottar" jag upp den med vad som finns i kylskåpet,ruccola, pepparrot, kanske en bit zucchini. Det blir också gott!
    /Ewa

    SvaraRadera
  4. Tania - kan man också lyxa till soppan med lite "bubbel"? undrar Lilian

    SvaraRadera
  5. Bubbel går bra till allting, antar jag, för dem som desire...

    SvaraRadera
  6. Hej, Tania! Din blogg är fantastisk! Alla recept är supergoda! Jag älskar speciellt din ärtsoppa, och "ditt bröd" ;D Jag väntar redan på fler goda recept!

    SvaraRadera
  7. Jätteroligt och tack för brevet, men tyvärr vet jag inte vilken Anna. jag är lite irriterad på kommentarfunktionen - antingen är man anonym eller så kommer det bara som Anna - hm. Hör av dig,
    tack, Tania

    SvaraRadera
  8. Anna = Anička :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.