tisdag 17 februari 2009

Mammas citronmarmelad



Februari är den perfekta månaden för att koka marmelad. Då är citrusfrukterna som godast. Min mammas marmelad är ursprungligen gjord på bara citroner, men jag, som vanligt, improviserar, och blandar i olika citrusfrukter, beroende t.ex. på vilka som finns ekologiska. Det kan bli pomeranser, citroner, eller kumquats.

Tvätta frukterna noga. Låt 10 citroner koka i 2 timmar. Byt vattnet två gånger. Behåll det sista vattnet. Skär sen citronerna i tunna, tunna skivor, ta bort kärnorna, men spara dem och knyt dem i en liten gasvävpåse. Väg massan. För varje 1/2 kg fruktmassa tar man 1 kg socker och 1/2 liter av vattnet där citronerna kokades. Värm vattnet och lägg i sockret. Rör om så att sockret löses. Lägg i fruktmassan och koka långsamt i ungefär 35 minuter. Det kan faktiskt ta t.o.m. över en timme. Gör marmeladprov - lägg lite marmelad på en kall tallrik, låt svalna och se om den stelnar. Om inte, koka lite längre. Släng sen kärnpåsen och häll upp marmeladen i perfekt rena varma glasburkar. Jag brukar vända dem upp och ner. Det tar någon dag tills marmeladen får rätt konsistens.

4 kommentarer:

  1. Men hej Susanna!
    Vad roligt att höra av dej. Int har jag glömt bort dej inte. Vilken härlig blogg du har, här finns ju massor med underbara recept att hämta. Hur mår du, jobbar du fortfarande?
    Ha det bra
    Kram
    Gabrielle

    SvaraRadera
  2. Hej Gabrielle,
    Du skriver till Susanna. Men bloggen är min och Susanna är min syster. Vi förstår inte varför ditt brev kommer på min blogg.
    Men tack i alla fall för att du tycker om bloggen och om mina recept.
    Hälsningar
    Tania

    SvaraRadera
  3. Hej Tania, Jag älskar granatäppelkärnor i mina recept, har blivit inspirerad av dig. Jag har det till allt just nu, sallad, mûsli bl a. Men jag har ett problem, det blir rött överallt. jag själv, hela köket, min ho (som är vit) när jag ska "pilla" ur dessa kärnor. Har du något bra tips på hur man gröpar ur dessa underbara äpplen.

    SvaraRadera
  4. Hej kära Grodan,

    Jag blir också röd, köksluckorna med men ingenting stoppar mig från att äta granatäpplen. Jamie Oliver gjorde så här, skar upp äppet i mitten och sen slog han på det med en sked över en skål. Kärnorna ramlade ut, och TV programmet visade inte några röda fläckar. Jag skär i fyra bitar, då sprutar det mindre när man tar ut kärnorna.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.